România Liberă / ianuarie 2003
City of ghosts
Afaceri dubioase este titlul românesc al unui film ce purta titlul iniţial de City of Ghosts, deci Oraşul fantomelor.

Filmul reprezintă debutul în regie al actorului Matt Dillon (cu roluri notabile în filme semnate de Francis F. Coppola, Garry Marschall, Arthur Penn, Tim Hunter, Anthony Minghella sau Kevin Spacey, alt cunoscut interpret trecut în spatele camerei de filmat). Matt Dillon este debutant şi la scenariul acestui film, cu toată existenţa unui colaborator (romancierul Barry Gifford), povestea mai degrabă pare a fi trasă de prea multe sfori pentru a ne convinge de calitatea unui regizor de viitor. Ambiţia "autorului total" îşi pune amprenta pe eforturile interpretului de a asculta de "regizorul" Dillon în evocarea unei, mai degrabă, rocamboleşti poveşti, cu escroci din lumea înaltă a asigurărilor, cu mafii de toate naţiile ale căror interese şi conflicte se intersectează pe coordonatele mai mult sau mai puţin atractive din Laos, Cambodgia şi Thailanda.

Filmul este cît de cît salvat de un personaj interpretat de Gerard Depardieu, aici în rolul unui patron de hotel, aclimatizat cu greu în Cambodgia, dar atent cu irascibilităţile locale şi mai ales cu lumea interlopă. Matt Dillon îl joacă în film pe tînărul loial unui mare manipulator de afaceri pe toate continentele (Marvin-James Caan), care îşi înscenează moartea pentru a scăpa de partenerii incomozi. Toate răfuielile situate în decoruri sumbre, toate relaţiile dubioase între personaje plutesc pe coordonate neverosimile şi doar o poveste de dragoste cu speranţe optimiste din final mai dă o oarece culoare unui film doar pe alocuri spectaculos, doar rareori consecvent cu discursul dorit despre refuzul corupţiei, despre perenitatea prieteniei, despre riscurile relaţiei cu un părinte deghizat în mentor.

Dincolo de sinuoasele cărări epice ale filmului mai este de remarcat dorinţa lui Matt Dillon de a scoate din anonimat frumoasele locuri de filmare din Pnom Penh fără a le transforma în inutile invitaţii turistice. Atmosfera şi ritmul local transpar evident în epopeea eroului interpretat de Dillon, aici la un debut care anunţă mari ambiţii de autor.


Fişa tehnică :

regia: Matt Dillon,
scenariul: Matt Dillon, Barry Gifford,
imaginea: Jim Denault, montajul: Howard Smith, scenografia: David Brisbin, muzica: Tyler Bates, costume: Moji Sanji, director de producţie: Rony Yacov, machiaj: June Westmore,
interpretează: Matt Dillon, Stellan Skarsgaard, Natasha McElhone, James Caan, Gerard Depardieu, Sereyvuth Kem, Bo Hopkins, Christopher Curry, Rose Byrne, Bernard Merklen.
Regia: Matt Dillon Cu: Matt Dillon, Stellan Skarsgard, Natascha McElhone

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus