noiembrie 2009
Festivalul Național de Teatru 2009
Una dintre noutăţile Festivalului Naţional de Teatru din 2009 este modulul Opera Revival, care conţine cinci producţii din Bucureşti şi Cluj, montate de regizori recunoscuţi de teatru precum Mihai Măniuţiu, Alexandru Darie şi Ion Caramitru. Montările celorlalţi doi regizori, Petrică Ionescu şi Gigi Căciuleanu, reprezintă o colaborare de succes cu Opera Naţională Bucureşti, aceasta fiind şi gazda principală a acestor producţii.

"După cum se ştie deja, de mai bine de 20 de ani, spectacolele de operă au început să-şi găsească un sprijin important în regizorul provenind din teatru, a cărui intervenţie masivă a injectat operei un plus de teatralitate, de natură să readucă acest gen în atenţia publică. Dat fiind că această tendinţă a început, din fericire, să se facă simţită şi pe scenele româneşti, Festivalul Naţional de Teatru are, în acest an, o secţiune dedicată spectacolelor de operă create de regizori de teatru..." subliniază selecţionerul FNT Cristina Modreanu.

Seria de spectacole de operă începe chiar în primele două zile de festival la Teatrul Bulandra, Sala "Toma Caragiu", unde veţi putea vedea Orfeu şi Euridice - o versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck, regia Alexandru Darie. Producţia aparţine Teatrului "L.S.Bulandra" din Bucureşti în colaborare cu Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. Cele două reprezentaţii sunt programate sâmbătă, 31 octombrie, ora 19.00 şi duminică, 1 noiembrie, ora 19.00.

Tot duminică, 01 noiembrie, de la 18:30, la Opera Naţională Bucureşti, este programată opera Macbeth de Giuseppe Verdi, în regia lui Petrică Ionescu. Două seri, cu un spectacol de operă şi un spectacol de dans, vor continua la Opera Naţională Bucureşti cu Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru, dirijor Iurie Florea, Maestru de cor Stelian Olariu, vineri, 6 noiembrie, ora 18:30, şi duminică, 8 noiembrie, ora 18:30 cu Simfonia fantastică - un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzică de Hector Berlioz şi texte de Molière, Shakespeare, Baudelaire, Verlaine, Rostand, dirijor Tiberiu Soare, cu Răzvan Mazilu în rolul titular.



Prin secţiunea Opera Revival se păstrează anul acesta şi ideea extinderii festivalului în ţară. După ce anul trecut spectacole din festival s-au jucat la Sibiu şi la Timişoara, anul acesta FNT ajunge la Cluj. Astfel, duminică, 8 noiembrie, de la ora 19:00, este programat la Cluj, la Opera Naţională Română, producţia Otello de Giuseppe Verdi, în regia lui Mihai Măniuţiu, spectacol inclus în selecţia Festivalului Naţional de Teatru.

Mulţumim pe această cale Operei Naţionale Bucureşti şi Operei Naţionale Române din Cluj că au acceptat să fie partenerii noştri pentru realizarea acestui modul în cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2009!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus