noiembrie 2009
Festivalul Național de Teatru 2009
Turandot
Regia: Andriy Zholdak

Şi marii creatori obosesc. Încep aşa nu din cauză că m-a dezamăgit spectacolul lui Andriy Zholdak, ci pentru că spectacolul însuşi pare obosit. Zholdak îşi schimbă din când în când stilul, după ce l-a epuizat pe precedentul până la ultima picătură, iar acum se află la începutul descoperirii unui formule noi, doar că în Turandot nu a descoperit-o încă. Pare că regizorul adulmecă pe ici, pe colo direcţia, dar nu e nici sigur de ceea ce face, nu are nici forţa energetică extraordinară din spectacolele anterioare. Povestea lui Gozzi (care nu mai e a lui Gozzi) se transformă într-un discurs despre agresivitate şi teroare, despre infinita capacitate a lumii de a naşte dictatori (emblema e Hitler, desigur, iar Turandot a lui Zholdak trăieşte în plin nazism), despre violenţa feminismului agresiv şi radical, despre amazoanele moderne din Kill Bill şi jocurile video. Zholdak îşi păstrează gândirea suprarealistă, dar mixează şi neorealism italian, cu accent pe Pasolini şi Fellini. Nazismul se îmbină perfect cu arta Renaşterii şi operă, o decadenţă a aristocraţiei pervertită de putere. Spectacolul lui Zholdak dezvăluie o lume în prăbuşire, cu ultime resurse vindicative. Premisele sunt bune, dar rezultatul este confuz.

1 comentariu

  • Impresie la cald dupa piesa Turandot - FNT 2009
    [membru], 04.11.2009, 10:08

    Mai jos este parerea mea dupa piesa. Acum, dupa cateva zile, as vrea ca regizorul si cei implicati in proiect sa explice putin ce au vrut sa realizeze cu acest spectacol. Poate au vrut sa transmita o stare de nervi si frustrare spectatorilor care au dat bani pe bilet si in acest caz e un spectacol foarte reusit.

    O ABERATIE!!! Dupa 45 minute foarte multi spectatori au parasit sala, cu comentarii pe masura.
    Pe langa organizarea care te ducea cu gandul la un balci sau cel mult festivalul berii - lumea se bulucea pe scari, tineri cu niste legitimatii legate cu snur rosu de gat mai mai sa te doboare daca nu te tineai bine pe picioare, inceperea spectacolului cu intarziere de 15 minute fara nici o justificare (la 21:15 in loc de 21:00), luminile stinse din sala in timpul accesului spectatorilor, culoarul ingust facut din gard la intrarea in teatru (de parca bagai vitele in grajd), etc. - punerea piesei in scena a fost cu totul deosebita.
    Asa deosebita incat in cele 45 min in care am rezistat eroic nu am inteles absolut nimic. Plus ca dupa primele 15 minute l-am intrebat pe spectatorul din dreapta ce piesa se joaca - am crezut ca poate am gresit sala sau seara. Dupa vreo 30 de minute mi-am rotit ochii prin sala, cu gandul ca poate doar eu nu mai inteleg "arta", si m-am amuzat copios. Toata lumea, inclusiv cei care ar fi vrut sa doarma dar nu puteau din cauza zgomotelor foarte puternice, ca de la cinema, se uita pe pereti, isi dadea coate razand a paguba - la 40 lei/biletul cred si eu, se scarpina in cap, la ureche, se scobea in nas, casca, nimeni nu parea interesat de ce se intampla pe scena.
    Inainte sa plec, probabil ca intr-o incercare disperata sa atraga atentia salii, sare in scena un nene gol, purtand un fel de "tanga" de culoare jegoasa. Plin de par si dizgratios din cap pana in picioare topaia ca un bufon pe toata scena. Apoi incepe sa se dezbrace si "printesa", intr-un fel dans dezlanat, ca si cand ta-su era client la un bar cu stip tease de la periferie. Nu am inteles de ce "printesa" avea un sutien cu 1-2 numere mai mici - probabil ca asta s-a gasit in recuzita. Atat - nu am mai rezistat si am plecat, eu si alte cateva zeci de persoane.

    Nu inteleg de ce se permite o asemenea bataie de joc in cadrul unui Festival National de Teatru. Nu mai trebuie acceptate asemenea experimente pe banii spectatorilor! Accesul pe baza de invitatie ar fi mult mai potrivit.
    Persoanele care fac selectia spectacolelor sa fie de specialitate si cu ceva experienta internationala.
    As vrea sa-mi pot lua banii inapoi pentru bilete cumparate.

    Totusi cea mai mare gresala a organizatorilor a fost ca nu au pus la dispozitia celor interesati toate datele despre spectacol. Daca citeam cateva cuvinte despre cum este spectacolul nu mai mergeam si gata.


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus