noiembrie 2009
Festivalul Național de Teatru 2009
Lucia patinează
Regia: Radu Afrim

"Cine fură gheaţa mea să-i moară familia" - Lucia patinează la FNT, acest FNT "crizat", cu multe gheţi de spart, furat, înţeles... Gheaţa montată aseară la Operă a fost numai bună pentru (re)îngurgitatul regiilor afrimiene, medicament pentru minţile ce au reuşit să se trezească din letargia spectacolelor din FNT-ul ultimelor 4 zile, pentru acea zonă în care scena ONB a întâlnit atât spectatorii, cât şi patinoarul Luciei, o fată cvasi-masochistă, bulimică sau nu, pasionată de cireşe, suc de roşii şi "tipul de la patinoar"... Felix, the boyfriend, fiul într-o familie perfect normală (sau disfuncţională?) leagă spectacolul printr-un peşte (viu!), leitmotiv şi perpetuum mobile, de altfel. Tatăl moare, nu înainte de a se ruga unui Dumnezeu căruia "i se rupe", iar mama comite adulter de nevoie. Tania, un personaj gândit fantastic de Afrim, nevasta "tipului de la pationoar", aduce comicul şi măestria sacrificiului în ecuaţie, iar tipa cu ciorapi - culorile şi (din nou) adulterul cauzat de singurătate şi o vină iminentă... Vina, tatuată de Felix-copilul şi Felix-adultul, în nisip, spălată de apa mării, din care cu siguranţă iese peştele, închide spectacolul. Pasărea... sau aviatorul... se ridică la cer... Aplauze.

"Staţi ca mai venim o dată".
Lacrimi sau râsete. Lacrimi şi râsete. Lucia patinează - unul din cele mai interesante şi consistente spectacole din cadrul FNT 2009.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus