noiembrie 2009
Festivalul internaţional de scurtmetraj Betting on Shorts - More than a Eurovision of Short Film, desfăşurat sâmbătă, 14 noiembrie 2009, începând cu ora 20.30, în 11 oraşe europene, va fi găzduit la Bucureşti de The Ark - Bursa Mărfurilor (Calea Rahovei 196 A). Ediţia locală este organizată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu The Ark - Bursa Mărfurilor. Tema ediţiei din 2009, derulate simultan la Atena, Barcelona, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Poznan, Stockholm, Salonic, Wiesbaden şi Bucureşti, este "Control!".

Vor fi proiectate (la Bucureşti de la ora 21) cele 12 scurtmetraje selectate pentru competiţia finală. Jurii formate din cineaşti şi critici de film vor desemna, în fiecare dintre oraşele participante, câştigătorul local. În aceeaşi seară, după centralizarea voturilor, va fi anunţat filmul premiat al ediţiei. Scurtmetrajul românesc aflat în concurs este O familie în regia lui Emanuel Pârvu. În cadrul evenimentului de la Bucureşti vor mai fi proiectate scurtmetrajele Veneţia, în regia lui Florin Piersic Jr şi Valuri, în regia lui Adrian Sitaru. Cei doi regizori ai scurtmetrajelor proiectate în afara competiţiei fac parte, alături de criticul de film Irina-Margareta Nistor, din juriul românesc al ediţiei.

Desfăşurarea simultană în 11 oraşe este completată de un alt element care distinge acest festival între manifestările de gen: spectatorii pot paria pe câştigător, pe baza trailerelor filmelor, disponibile şi pe www.icr.ro/betting_on_shorts şi www.bettingonshorts.com. La aceste adrese sunt disponibile informaţii despre filmele aflate în competiţie - sinopsis, scurtă biografie a regizorilor şi fotografii.

Trailerele scurtmetrajelor vor fi proiectate şi la The Ark - Bursa Mărfurilor în deschiderea evenimentului, începând cu ora 20.30, iar publicul îşi va putea depune pariurile în urnele special amenajate în sală. Institutul Cultural Român, Empire Film, DaKINO şi UCIN vor oferi, prin tragere la sorţi, cinci premii pentru cei care au pariat pe câştigătorul final şi cinci premii pentru cei care au pariat pe câştigătorul desemnat de juriul local.

Betting on Shorts este un festival competitiv de scurtmetraj care se desfăşoară anual, în mai multe oraşe. În fiecare an, organizatorii lansează o invitaţie de participare către cineaştii din întreaga lume pentru a-şi înscrie în cursă filme de scurtmetraj, realizate pe o temă dată, cu durata maximă de 10 minute. În urma selecţiei, 10 - 15 scurtmetraje participă în competiţia finală, eveniment ce are loc simultan în toate oraşele participante. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2005, în cadrul Institutului de Arte Contemporane (ICA) din Londra. Temele ediţiilor precedente au fost Playtime, Vacancy, Mad or bad şi Money! Money! Money!. Începând din 2008, Institutul Cultural Român este partener al festivalului.

Sinopsisurile filmelor din program

1. 7:35 de la mañana / 7.35 In the Morning
R: Nacho Vigalondo, muzical, Spania, 2003, 8 min

Într-o dimineaţă, o femeie descoperă un lucru foarte straniu în cafeneaua unde obişnuieşte să-şi ia micul dejun. Chelnerii şi restul clienţilor sunt într-o tăcere totală. Toţi privesc în jos, nimeni nu se atinge de mâncare. Dintr-o dată, se aude un cântec...

Scurtmetrajul lui Nacho Vigalondo 7:35 de la mañana / 7.35 In the Morning, pe care l-a scris, regizat şi în care a şi jucat, nu numai că a câştigat mai bine de 60 de premii naţionale şi internaţionale, dar a fost şi nominalizat pentru premiul Cel Mai Bun Scurtmetraj de către European Film Academy şi Oscar Academy Awards din Hollywood. Primul său lungmetraj, Los Cronocrímenes / Timecrimes, e o poveste SF despre călătoria în timp. În prezent, Nacho Vigalondo încearcă să combine cinematografia cu producţia de reclame şi diverse proiecte pe teatru, radio şi televiziune.

2. Mapping CCTV in Whitehall
R: Manu Luksch, artistic, Marea Britanie, 2008, 2.43 min

Filmul reprezintă un exerciţiu de localizare a camerelor cu circuit închis (CCTV) din zona Whitehall, Londra.

Manu Luksch este o artistă care a ales să lucreze "în afara cadrului". Imaginea "mobilă", dar mai ales evoluţia cinematografului în era digitală, au reprezentat o temă centrală a lucrărilor sale. Ultimul său film, SF-ul Faceless, a avut-o protagonistă pe Tilda Swinton, în calitate de narator.

3. section 44
R: Daniel Wilson, narativ, Marea Britanie, 2008, 4.42 min

Lumea lui Richard se întoarce la 360 de grade odată ce, ieşit din casă, este oprit pe stradă, încătuşat şi aruncat într-o dubiţă. Ce informaţii va oferi Richard interogatorilor pentru a se elibera?

Daniel Wilson este de profesie cameraman de televiziune.

4. O familie
R: Emanuel Pârvu, narativ, România, 2008, 15.00 min

O familie... o familie simplă... în care anunţul unei nunţi dă peste cap aniversarea plănuită pentru o rudă mai în vârstă...

Emanuel Pârvu a studiat actoria în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În prezent, îşi finalizează lucrarea de doctorat, în care urmăreşte cercetarea teatrală a structurilor dramatice. A scris şi regizat piese de teatru şi a obţinut numeroase premii în calitate de scenarist şi regizor.

5. A Tag (Metka)
R: Malgorzata Jablonska & Piotr Szewczyk, muzical, Polonia, 2009, 2.22 min

Metka reprezintă debutul regizoral al celor doi artişti şi designeri polonezi - Małgorzata Jabłońska şi Piotr Szewczyk. Filmul este un videoclip muzical de animaţie al cântecului Metka / A Tag interpretat de The Complainer & The Complainers featuring Artur Rojek. Regizorii îşi propun ca printr-o notă umoristică, să atragă atenţia asupra fenomenului globalizării şi al producţiei de masă. Din punct de vedere vizual, animaţia dezvăluie o serie de referinţe la unele capodopere ale cinematografiei, în special Metropolis de Fritz Lang.

Małgorzata Jabłońska este artist şi designer de benzi desenate digitale. De asemenea, predă New Media la Facultatea de Tehnologie Informaţională The Branch din cadrul Institutului Polonez - Japonez de tehnologie informaţională din Bytom, Polonia. Lucrările sale au fost prezentate în Europa, atât în cadrul expoziţiilor individuale, cât şi de grup. Piotr Szewczyk este artist multimedia, designer şi arhitect. La fel ca Małgorzata Jabłońska predă tehnologia informaţională în cadrul aceleaşi instituţii. Opera sa a fost prezentată în Europa şi recompensată cu numeroase premii. Małgorzata şi Piotr colaborează încă din anul 2003.

6. Invisible Light
R: Simon Weber, documentar, Germania, 2008, 8.20 min

Dr. Fabian Pohl este radioterapeut. Pacienţii săi speră să fie vindecaţi printr-un remediu miraculos, inaccesibil unei analize obişnuite... În fiecare zi, Dr. Pohl trebuie să se adapteze limitei impuse de modul de viaţă al pacienţilor săi, pentru care nici cea mai sofisticată tehnologie medicală nu mai poate face nimic.

După ce a urmat un curs de regie de film documentar la Universitatea de Film şi Televiziune din München, Germania, Simon Weber a realizat o serie de scurtmetraje selecţionate în cadrul a numeroase festivaluri de gen din Europa. În prezent, Simon se află în faza de post-producţie a primului său lungmetraj documentar, povestea unui soldat din armata americană care a dezertat în timpul războiului din Irak.

7. Windows Vista: Predator Edition
R: Paul Kamuf, narativ, SUA, 2008/9, 5.05 min

O eroare de calculator reuneşte doi "pioni" ai mecanismului macroeconomic modern. În timp ce îşi ia prânzul în faţa pupitrului de comandă, Căpitanul Darnell Hawkins pilotează un avion teleghidat pentru o misiune de bombardare. Atât misiunea, cât şi prânzul sunt puse în pericol atunci când o eroare de calculator duce la defecţiunea sistemului şi la o neaşteptată întorsătură de situaţie.

Paul Kamuf s-a născut la New York. În prezent regizează diverse proiecte cinematografice pentru casa de producţie Desedo Films.

8. Memotech
R: Marianna Morkore, experimental, Insulele Feroe, 2009, 5.52 min

Memotech este un scurtmetraj experimental care explorează contrastul dintre vocabularul unei mişcări minimaliste şi natura copleşitoare a Insulelor Feroe. A fost filmat în format Super 8 , tocmai pentru a crea o atmosferă de poveste, suprarealistă, devenind astfel o contribuţie semnificativă la categoria încă neexplorată a filmelor despre dans.

Marianna Morkore a studiat modă şi design la Ravensbourne College of Design and Communication din Londra. Interesul său de a contesta percepţia tradiţională asupra artelor vizuale şi imaginilor mobile, a condus la realizarea unor lucrări vizuale, distinctive printr-o abordare experimentală asupra imaginii. Rannvá Káradóttir este unul dintre cei mai proeminenţi coregrafi danezi. Practica sa artistică s-a extins dincolo de studiul mişcării pure, dezvoltând astfel un vocabular caracteristic şi explorând dansul în contexte variate. Lucrări semnate de Marianna şi Rannvá pe: www.youtube.com/rammatik

9. Wujek / Uncle
R: Maciej Sznabel, narativ, Polonia, 2008, 8.00 min

O poveste despre schimbările neaşteptate şi ce se întâmplă atunci când depăşeşti linia fragilă a prieteniei.

Maciej Sznabel a studiat Artele Frumoase şi Regie de Film. Şi-a început cariera ca artist vizual, devenind apoi animator şi monteur. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor din Polonia.

10. To spiti / The House
R: Angelos Spartalis, animaţie, Grecia, 2009, 5.30 min

Am pus în casă... Bărbaţi şi Femei... perechi, mii de perechi... am încuiat uşa, am lăsat cheia înăuntru şi am început să calculez... (Te iubesc)...

Angelos Spartalis (1973) este artist plastic. A absolvit Universitatea Tehnică din Atena.

11. Complex
R: Sirah Foighel Brutmann, documentar/experimental, Israel, 2008, 9:30 min

Într-o seară de iarnă, într-o parcare din Tel Aviv, şapte bărbaţi care au servit împreună în armata israeliană, se reîntâlnesc. Revederea readuce atmosfera atât de familiară a celor trei ani de serviciu militar petrecuţi în forţele speciale. Foştii soldaţi schiţează conturul unei case pe suprafaţa parcării şi reconstituie manevra de atac asupra unei case de civili. În timpul serviciului militar soldaţii au fost antrenaţi să realizeze automat această manevră. În această situaţie, acţiunea de "preluare" este extrasă din contextual original şi capătă imaginea unei reprezentaţii.

Sirah Foighel Brutmann a absolvit cursurile PARTS (training şi cercetare în artele spectacolului), Bruxelles, 2008. A lucrat ca artist vizual în colaborare cu Eitan Efrat. Eitan Efrat împreună cu Sirah Foighel Brutmann a creat o serie de lucrări vizuale selecţionate la diverse festivaluri internaţionale, opera lor fiind recompensată cu Premiul Juriului în cadrul festivalului de la Oberhausen, 2009. Daniel Mann s-a născut în SUA şi a crescut în Israel. A studiat cinematografia la Şcoala de Film Sam Spiegel Film School din Ierusalim

12. Topeka
R: Asier Altuna, narativ, Spania, 2002, 3.50 min

Câţiva bărbaţi dintr-un sătuc formează un cerc în centrul pieţei... în mijlocul unei lupte dintre doi berbeci...

Asier Altuna şi-a început cariera în domeniul audiovizual ca electrician. Graţie succesului primului său scurtmetraj, (Txotx), regizat alături de Telmo Esnal, Asier Altuna a început să lucreze şi ca scenarist şi producător. Din anul 2000, este scenarist pentru televiziunea bască Euskal Telebista, iar în 2005 regizează primul său lungmetraj, Aupa Etxebeste!, de asemenea alături de Esnal.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus