noiembrie 2009
Concert, Le
Noua producţie a regizorului Radu Mihăileanu, Le concert, care a avut premiera la Paris, pe 4 noiembrie 2009, s-a bucurat de cel mai bun demaraj parizian şi a înregistrat 2.508 intrări la primul spectacol de la ora 14:00. Producţia a ocupat prima poziţie în topul vînzărilor de bilete, în faţa filmelor Les herbes folles, Away We Go, The Box şi Saw 6, iar numărul total de spectatori francezi din prima zi de difuzare a fost 51.214.

Filmul s-a bucurat de o primire favorabilă din partea presei franceze, Le Figaro scrie că "regizorul filmului Va, vis et deviens / Trăieşte, cu generozitatea sa năucitoare, semnează o fabulă călduroasă despre revanşa celor umiliţi, alungaţi din propria lor viaţa, care îşi regăsesc demnitatea şi bucuria de a trăi. Este o farsă grotescă, lirică, înduioşătoare, slavă, ţigănească, interpretată într-un mod formidabil şi ridicată de virtuozitatea lui Mihăileanu, până la un final entuziasmant, cu accente de Ceaikovski."

Le Parisien este de părere "că sub inspiraţia concertului de Ceaikovski, regizorul de origine română oferă din nou o partitură fără note false, plin de umor, de ironie, de generozitate. Totodată, uşor ca un arcuş şi greoi ca o tobă, schiţează un portret irezistibil al Rusiei de azi (cu miliardarii săi şi nostalgicii comunismului)." Iar criticul de film Mathieu Menossi scrie pentru Evene.fr că filmul este "un contrast totodată tragic şi comic din care Radu Mihăileanu a făcut esenţa scenariului său. În spatele aparenţelor, al unui simplu divertisment popular, regizorul evocă amintirea dureroasă a URSS-ului lui Brejnev de acum treizeci de ani (...) Împotriva durerii şi cicatricilor opresiunii, Radu Mihăileanu propune extravaganţa, autoderiziunea şi burlescul..."

Le Concert spune povestea lui Andrei Filipov, considerat un geniu, dirijor al Orchestrei Bolshoi, cea mai bună orchestră din Rusia. Astăzi, la 50 de ani, el încă mai lucrează la Bolshoi, dar ca om de serviciu. În timpul erei comuniste, Filipov a fost concediat în plină faimă pentru că a refuzat să renunţe la toţi interpreţii săi evrei, "jidani şi duşmani ai oamenilor", inclusiv la cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman. După ce a fost dat afară, Andrei s-a afundat în băutură şi depresie.

Directorul de la Bolshoi, un fost funcţionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei că îi va aduce orchestra "în curând", dar nu a făcut decât să îşi bată joc de el, umilindu-l într-un mod sadic. Pentru el, Andrei este învechit şi îi face o mare favoare că îl ţine în continuare ca om de serviciu. Apoi, Andrei găseşte un fax. O invitaţie pentru orchestră să cânte la Chatelet, în Paris pe o perioadă de două săptămâni, ca înlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, care nu mai era disponibilă. Andrei concepe un plan nebun: va aduna toţi vechii lui prieteni muzicieni, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, ştergători de parbrize, negustori pe piaţa ambulantă, furnizori de efecte sonore în filme porno... Vor pleca în Paris sub numele de Bolshoi.

Radu Mihăileanu, regizor francez de origine română, a realizat filmele: Les quatres saisons (1980), Trahir (1993), Bonjour Antoine (1997), Train de vie (1998), Les Pygmees de Carlo (2002) şi Va, vis et deviens (2005) şi are în palmares premiul Cesar pe care l-a primit în 2006 pentru cel mai bun scenariu original cu filmul Va, vis et deviens.

Le Concert, care va avea premiera în România pe data de 20 noiembrie 2009, este o co-producţie franco-ruso-română şi a fost filmat în mare parte în studiourile Castel Film România. Filmul este scris şi regizat de Radu Mihăileanu. Din distribuţie, alături de rolurile principale: Aleksei Guskov, Melanie Laurent (Inglorious Basterds) şi Francois Berleand fac parte şi Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Săbdaru şi Maria Dinulescu.





Regia: Radu Mihăileanu Cu: Aleksei Guskov, Melanie Laurent, Francois Berleand, Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru, Maria Dinulescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus