noiembrie 2009
Concursul de scenarii NISI MASA, 2009
România a fost reprezentată de două scenarii: Vechitura, de Andra Chiriac şi Oficial, mămico, de Filip Iosif Columbeanu. Scenariul Vechitura se află printre cei 12 câştigători.

Ediţia a 8-a a Concursului European de Scenarii Nisi Masa s-a incheiat pe 8 noiembrie 2009, odată cu finalizarea etapei de jurizare internaţională. Scenariul Andrei Chiriac, Vechitura, a fost ales între cele 12 scenarii câştigătoare ale concursului, desemnate de un juriu internaţional. Aceste scenarii, împreună cu scenariştii lor, vor participa la workshopul de dezvoltare de scenarii de scurt metraj European Short Pitch, desfăşurat în două sesiuni, la Moulin d'Andes, în Franţa, şi în cadrul Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, în România.

În prima etapa a workshopului, scenariştii finalişti vor fi consiliaţi pentru îmbunătăţirea scenariilor, timp de o săptămână, în cadrul unui training intensiv cu profesionişti europeni din industria cinematografică. Ulterior primei sesiuni, participanţii la workshop vor avea la dispoziţie două luni pentru rescrirea scenariilor pe bază indicaţiilor primite în cadrul trainingului. Cea de-a doua etapă a workshopului, desfăşurată în acest an în Bucureşti, va consta în prezentarea scenariilor în faţa unui grup de producători europeni, invitaţi special la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, cu scopul de a obţine finanţare pentru producerea scenariilor participante.

Cea de-a 8-a ediţie a Concursului European de Scenarii Nisi Masa a fost organizată în 2009, în România, de Asociaţia Culturală Control N, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi sub tutela Nisi Masa. Concursul s-a adresat scenariştilor profesionişti sau amatori, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, care au fost invitaţi să înscrie în concurs scenarii pe tema Tabu. Concursul a constat în două etape: naţională şi internaţională. La finalul etapei naţionale, juriul format din Andrei Gorzo (critic de film), Paul Negoescu (regizor) şi Ana Agopian (scenarist) a ales din cele 45 de scenarii înscrise în concurs, două scenarii câştigătoare care au reprezentat România în etapa internaţională: Vechitura (de Andra Chiriac) şi Oficial, mămico (de Filip Iosif Columbeanu). Juriul etapei internaţionale a fost compus din 17 reprezentanţi ai fiecărei ţări implicate în organizarea concursului. Dintre cele 23 de scenarii finaliste, au fost alese 12 câştigătoare din 10 ţări europene. Lista completă a câştigătorilor se află pe site-ul Nisi Masa - www.nisimasa.com.

Concursul European de Scenarii Nisi Masa se desfăşoară anual în toate ţările reprezentate în reţeaua de asociaţii Nisi Masa. Următoarea ediţie a Concursului European de Scenarii se va desfăşura începând cu luna mai 2010. Tema pentru viitoarea ediţie va fi anunţată odată cu demararea concursului.

Nisi Masa este o organizaţie europeană formată în 2001 şi care are ca scop promovarea tinerilor implicaţi în industria filmului prin organizarea de workshopuri, concursuri, publicaţii. Asociaţia Culturală Control N, fondată în ianuarie 2009 de Oana Răsuceanu, Ana Agopian şi Iulia Rugină este din martie 2009 reprezentantul Nisi Masa în România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus