iunie 2004
Festivalul TIFF 2004
Cel mai iubit şi mai votat film de către publicul cinefil de la Cluj şi cel mai bun film în opinia juriului Cinemagia, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania de anul acesta, vine mîine la Elvira Popescu. Este vorba de filmul Aaltra, scris, jucat şi regizat de belgienii Benoît Delépine şi Gustave Kervern.

Aaltra e un euro-road movie care are ca personaje doi infirmi în scaune cu rotile. Ben şi Gus, un fermier şi un navetist, sunt vecini într-un mic oraş belgian, dar nu se pot suporta. În plus, amîndoi sunt nefericiţi de existenţele lor. Un accident provocat de o maşină agricolă îi lasă pe amîndoi paralizaţi de la brîu în jos, confruntaţi cu perspectiva de a-şi petrece restul vieţii în scaunul cu rotile. Cei doi resping posibilitatea sinuciderii, dar hotărăsc, în schimb, să facă o stranie călătorie în Finlanda, pentru a da de producătorul echipamentului agricol care i-a schilodit. În timpul călătoriei, relaţia dintre cei doi duşmani înverşunaţi şi perspectiva lor asupra vieţii se schimbă.

Filmul de debut al regizorilor, actorilor şi scenariştilor Benoît Delépine şi Gustave Kervern e consistent, ireverenţios şi captivant, debordînd de umor sec. Regizorii au filmat Aaltra (titlul se referă la o companie de utilaje agricole) într-un splendid alb-negru, o alegere care avantajează peisajele senzaţionale. Delépine şi Kervern au interpretat cu stoicism şi rolurile principale. În plus, ei au reuşit să adune laolaltă un cast plin de apariţii surpriză, printre care cîţiva belgieni foarte faimoşi şi un regizor finlandez de renume mondial.

Benoît Delépine şi Gustave Kervern au fost două dintre cele mai spumoase apariţii la Cluj, fiind permanent puşi pe şotii. În timpul Galei de Premiere a TIFF, Gustave a făcut schimb de haine cu Dorel Vişan, a strîns-o în braţe să o frîngă pe Marylin Monroe de Cluj şi a declarat că aşa se cîştigă premii, făcînd un film fără bani şi fără talent. Cei care au premiat filmul - publicul şi juriul Cinemagia - ar spune că dimpotrivă, talentul este din belşug.



Aaltra vă aşteaptă miercuri 16 iunie 2004 de la 17:30, la Cinema Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus