noiembrie 2009
România înseamnă talent, virtuozitate, originalitate si muzică de cea mai bună calitate. O astfel de imagine a României este cea pe care organizatorii doresc să o prezinte prin concertul extraordinar ce va avea loc miercuri, 2 decembrie 2009, la Roma şi care va marca aniversarea a 130 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Italia.

Trei tineri muzicieni, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail si dirijorul Radu Popa, alături de Orchestra Naţională Radio, vor încânta cu siguranţă publicul italian demonstrându-şi măiestria într-o adevărată "fabrică de cultură", aşa cum este definit Auditorium-ul Parco della Musica din Roma. Evenimentul, organizat de Ambasada Italiei în parteneriat cu Radio România, va avea loc la ora 19:00, în sala Giuseppe Sinopoli. Programul, deosebit de atractiv pentru melomani, va cuprinde Concertul pentru pian, vioară şi orchestră de Felix Mendelssohn, uvertura operei Coţofana hoaţă de Gioacchino Rossini, dar şi lucrări ce ilustrează spectaculos faţete ale creaţiei componistice româneşti consacrate, precum Isbuc de Marţian Negrea şi Rapsodia română nr. 2 de George Enescu. Cei trei tineri artişti sunt deja nume bine cunoscute în lumea muzicală naţională şi internaţională şi au cariere care ilustrează în mod semnificativ evoluţia vieţii muzicale româneşti în cei 20 de ani care au trecut după 1989.

Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale pasionale, dublate de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio din 2002, a susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théâtre des Champs Elysées şi Théâtre Châtelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiţi: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma să formeze "Romanian Piano Trio". În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.


(Alexandru Tomescu)
Pianistul Horia Mihail a susţinut de-a lungul carierei sale peste 1000 de concerte cu cele mai importante orchestre simfonice din România şi din străinătate, în săli prestigioase din New York, Paris, Londra, Bruxelles, Sankt Petersburg. În Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams şi Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. A colaborat cu muzicieni importanţi ai lumii, cum sunt violonceliştii Nathaniel Rosen şi Andrés Diaz, violoniştii Peter Zazofsky şi Yuri Mazurkevich, şi a fost invitat să participe la festivaluri precum Festivalul Internaţional "George Enescu", Festivalul Internaţional al Muzicii Noi din Bucureşti, Festivalurile de la Spoleto, Gubbio şi Assisi din Italia.

(Horia Mihail)


(Alexandru Tomescu şi Horia Mihail)
Remarcat ca dirijor prin talentul, maniera energică şi elocventă, meticuloasă, soliditatea cunoştinţelor, Radu Popa este astăzi un nume cunoscut, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă. Concertul de debut (1993) la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, avea să fie urmat de apariţii cu Orchestra de Cameră şi Orchestra Naţională Radio, Filaronica "George Enescu" şi numeroase alte invitaţii de concerte în toată ţara. Din 2007 activează ca dirijor permanent al Filarmonicii "Banatul"din Timişoara. Momente marcante în evoluţia carierei sale au fost concertele din Festivalul Internaţional "George Enescu" cu orchestrele filarmonicilor "Transilvania" din Cluj-Napoca (ediţia din 2007) şi Banatul Timişoara (ediţia din 2009).

(Radu Popa)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus