iunie 2004
Elephant
Cu: Alex Frost, Eric Deulen, Elias MacConnell, Brittany Mountain

Scenariul şi Regia: Gus Van Sant

Producător: Danny Wolf

Producător executiv: Diane Keaton, Bill Robinson

Director de imagine: Harris Savides



Premii:

Palme d'Or la Cannes 2003 pentru Cel Mai Bun Film.
Palme d'Or pentru Cea mai Bună Regie - Gus Van Sant.

Premiul Criticii Americane pentru cea mai Bună Imagine.

Premiul Criticilor de la "Village Voice" pentru Cel Mai Bun regizor - Gus Van Sant.

Premiul Criticii Franceze pentru cel mai Bun Film Străin 2004.



Sinopsis

Cîştigător al Palme d'Or şi al Premiului pentru Cel Mai Bun Regizor la Cannes în 2003, Elephant al lui Gus Van Sant ne introduce în atmosfera unui liceu american în ceea ce pare a fi o zi obişnuită.

De-a lungul carierei sale, de la Mala Noche la My Own Private Idaho sau Good Will Hunting şi Finding Forrest, Van Sant a explorat natura tinereţii, căutîndu-i adevărurile.

Cu Elephant Van Sant intră pe un teren nou. El a lucrat cu liceeni reali pentru a crea portretul adolescentului lumii de azi, o lume volatilă şi bizară. Elephant prezintă o zi obişnuită, cu cursurile, fotbalul, bîrfele şi întîlnirile ei. Filmul trece în revistă toate acţiunile personajelor situîndu-se pe o poziţie obiectivă care ne permite să le vedem exact cum sunt. Pentru fiecare din elevii pe care îi întîlnim în film, liceul este o experienţă diferită: stimulantă, prietenoasă, traumatică, singuratică, grea. Frumos şi poetic -şi totuşi foarte deranjant- Elephant prezintă viaţa de liceu ca pe un peisaj complex unde vitalitatea şi incandescenta frumuseţe a tinerelor vieţi pot glisa de la lumină la întuneric cu o viteză supra-reală...

Este o frumoasă zi de toamnă, cu frunze aurii purtate de un vînt uşor. Trecînd prin parc în drum către cursuri, Eli convinge un cuplu de punk-rockeri să îi pozeze. Nate îşi termină antrenamentul la fotbal şi se duce să se întîlnească cu prietena lui pentru un prînz comun. În cafeneaua liceului Britanny, Jordan şi Nicole bîrfesc şi se plîng de lipsa de indulgenţă a mamelor lor. Michelle se îndreaptă spre bibliotecă, în timp ce Eli îi face cîteva poze pe hol lui John. John iese pe gazonul din faţa şcolii şi se intersectează cu Alex şi cu Eric.

E o zi obişnuită din viaţa liceului. Numai că aceasta va fi altfel...




De unde vine titlul....

Un film anume i-a servit drept reper lui Van Sant în realizarea acestui film despre violenţa şcolară: un foarte admirat film al BBC din 1989 al regizorului britanic Alan Clarke, intitulat şi el Elephant. Filmul lui Clarke despica naraţiunea în bucăţi pentru a prezenta violenţa sectară din Irlanda de Nord, o violenţă fără capăt, un lung şir de morţi anonimi. Clarke şi-a intitulat filmul după proverbul care spune că o problemă este la fel de uşor de ignorat precum un elefant într-o sufragerie...

Van Sant a decis să-şi intituleze filmul după opera lui Clarke cu următorul comentariu: "Acest film se învîrte în jurul vieţilor unor copii care trăiesc într-o perioadă diferită, dar şi extrem de violentă".
Regia: Gus Van Sant Cu: Alex Frost, Eric Deulen, Elias MacConnell, Brittany Mountain

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus