Dilema Veche / martie 2009
Am plecat din România în 1974, legal, prin căsătorie. Aveam 28 de ani. I-am scris lui Cornel Chiriac la München, la sediul postului de radio şi n-am primit nici un răspuns. Apoi, în primăvara lui '75, am citit în ziar despre moartea lui şi despre presupusa asasinare de către spioni. M-am speriat. După vreo cinci săptămîni am primit un telefon de la un domn care se recomanda Valeriu Pop, administratorul departamentului românesc de la Radio "Europa liberă". Cînd am auzit cine era, am trîntit telefonul. După vreo săptămînă, a sunat însuşi Noel Bernard. M-a rugat să nu închid telefonul. Avea în faţă scrisoarea mea către Cornel Chiriac. I-am spus să-mi dea numărul de telefon de la radio ca să sun eu înapoi. A început să rîdă: "Vreţi să mă verificaţi, nu-i aşa?". Am sunat la informaţii, am cerut numărul de la "Europa liberă" din München, numărul corespundea, aşa că l-am sunat înapoi pe Noel Bernard. Am aflat că aveau nevoie de un redactor muzical. În scrisoare erau datele mele şi un CV. Reieşea de acolo că fusesem cel mai bun DJ din România.

M-am întîlnit cu Noel Bernard, a fost un fel de concurs pentru post la care au mai participat Moni Bordeianu, primul solist de la Phoenix, care era pe undeva prin Chicago şi care trimisese o emisiune-pilot, şi Camil Petrescu, fiul scriitorului, care a trimis la rîndul lui o emisiune de la New York. De emisiunea lui Camil mă temeam cel mai tare. Din punctul meu de vedere, emisiunea lui era cea mai bună, însă Camil Petrescu nu voia să vină în Europa... aşa că m-au ales pe mine.

Eu sînt singurul de la Radio "Europa liberă" care a păstrat toată corespondenţa cu ascultătorii. Regula la radio era că atunci cînd terminai cu listele de by request, trebuia să dai scrisorile la arhivă. Eu, în schimb, am păstrat toate scrisorile, căci am aflat că cei de la arhivă, după o anumită perioadă, le distrugeau. Am cîteva mii de scrisori, în doi saci mari de plastic. Îşi luau pseudonime. Vampirul de fier, Lăcrimioara alias Văduva veselă din Galaţi, Bel-ami din Produleşti, Othello 1600, George alias Lordul de Suceava, Valy alias Contele de Fălticeni, Blue pirate... aveau tot felul de pseudonime din astea pentru că erau rockeri, depecheri sau mai ştiu eu ce. Dar şi altele mai inteligente, cum ar fi Supusul firii înţelepte. Îmi scriau des Trotinetă şi Tricicletă din Cetatea de foc a Reşiţei industrializate.

În perioada mea de început, atunci cînd încă mai trăia Noel Bernard, scriau oameni în vîrstă: "Dom'le, mai terminaţi odată cu muzica aia de idioţi, pentru că în ţară sînt probleme, iar noi vrem să ascultăm comentarii politice!". Bernard a venit într-o zi la mine în emisiune şi a spus că noi sîntem un post de radio pentru România şi transmitem pentru mai multe categorii de vîrstă. Deci şi tineretul ne interesează. Cei care reclamă că dăm prea multă muzică să nu uite că aparatul de radio are şi un buton din care poate fi închis! Astea au fost cuvintele lui. A fost extrem de ferm. El intuia de fapt că emisiunile mele formau o pătură de ascultători foarte tineri care, în timp, începeau să asculte şi emisiunile politice.


Istoria României din a doua jumătate a secolului XX şi pătimirile societăţii româneşti sub comunism nu pot fi studiate şi înţelese fără cuprinderea fenomenului "Europa Liberă" într-un asemenea demers. Arhiva emisiunilor în limba română ale Europei Libere se află la Hoover Institution din Stanford, California, peste mări şi ţări. Din această cauză, arhiva este practic inaccesibilă celor din ţară. Rolul unui "Centru de Cercetare şi Documentare Europa Liberă" va fi de a găzdui şi pune la dispoziţie tuturor, aici, în România, o copie completă a arhivei de programe (texte şi înregistrări audio). Costurile pentru obţinerea copiilor, procesarea lor şi înfiinţarea centrului se vor ridica la cca 300.000 Euro. Pe lîngă "Centrul de cercetare şi documentare" urmează să ia fiinţă şi un radio şcoală care să ducă mai departe tradiţia democratică şi standardul profesional al Europei Libere.

Campania Europa libera, AICI se adresează românilor care au ascultat şi au crezut în Europa Liberă, dar şi tinerilor care vor să afle ce a însemnat acest post de radio pentru părinţii lor şi pentru România, ţară al cărei destin a fost marcat în mod tragic de comunism.

O parte din tine e în altă parte. Fii alături de noi şi împreună vom aduce istoria acasă! Trimite un SMS, în valoare de 2 euro, la 8820 şi fii unul dintre cei 100.000!

Donaţii pentru Campania Europa Liberă, AICI se pot face în următoarele conturi ale IRIR (Institutul Român de Istorie Recentă) de la Banca Transilvania:

RO88BTRL0410120579792100 - în Lei
RO71BTRL0410420579792100 - în Euro

Date necesare pentru transferul bancar:
Beneficiar: Fundaţia pentru Studiul Istoriei (IRIR)
CUI: 13228095
Motivul tranzacţiei: donaţie


Vizitaţi:
http://europalibera.ro/ro/pagini/1/prima_pagina.html
http://www.100000romani.ro/

3 comentarii

  • La multi ani!
    Daniel Ionescu, 10.07.2012, 13:52

    Multa sanatate, fericire, noroc si impliniri pe toate planurile azi de ziua ta, la a 67a aniversare, de la ascultatorul tau fidel, Daniel din Timisoara(iti multumesc pt melodiile transmise cu David Bowie in perioada apr.1991-noi.1994), mi-ar place sa putem tine iarasi legatura dupa 18 ani...am inteles ca esti stabilit in Bucuresti. Si eu implinesc 43 ani pe 30 iulie...

  • s-a ales praful..
    adrian, 01.08.2015, 21:27

    Ma intreb de ce nu afisati sacii de scrisori?Multumiri pentru ce ati facut la Europa Libera.Campania la care vad ca ati ajutat,s-a dovedit un mare esec,mare branza,200-300 mii euro..,pai au manelistii masini de sute de mii de euro,chiar nu avea statul roman banii?Eu cred ca a fost tot o smecherie-hotie in stil romanesc,nu au iesit banutii,gata..Pentru cei ce au ascultat Metronom cu Radu Teodor,va anunt ca se gaseste pe facebook,METRONOM(RADU TEODOR)-EUROPA LIBERA.

  • Omagiu
    Paul Snaider, 08.08.2018, 13:25

    Am fost coleg de liceu cu Andrei la Bicaz . 1959-1960 ! M-am despartit de el prin plecarea mea (transferul) la Liceul Petru Rares din Piatra Neamt ! Imi amintesc cum ne antrenam la box noaptea dupa stingere ( locuiam la internat )intr-o sala de curs

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus