decembrie 2009
În cursul acestei luni, dirijorul Camil Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români ai momentului, revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, pentru două concerte ce se vor desfăşura pe 9 şi respectiv 16 decembrie 2009, ora 19.00, la Sala Radio.

Programul concertului de miercuri, 9 decembrie, cuprinde integral lucrări de Mozart: prima parte, Simfonia nr. 35 în re major Haffner, K 385 şi Concertul nr. 2 în mi bemol major pentru corn şi orchestră, K 417 (solist Ionuţ Podgoreanu, prim-cornist la faimosul Gran Teatre del Liceo din Barcelona), iar partea a doua, Simfonia nr 36 în do major Linz, K 425.

Al doilea concert dirijat de Camil Marinescu va avea loc miercuri, 16 decembrie şi îl va avea ca solist pe cunoscutul pianist Dan Grigore. Şi acest program cuprinde integral lucrări mozartiene: prima parte, Uvertura operei La Clemenza di Tito, K 621 şi Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, K 466, iar partea a doua, Simfonia nr. 37 în sol major, K 444 şi Simfonia nr. 38 în re major, Praga K 504.

După studii de fagot la liceul de muzică, Camil Marinescu a studiat în paralel acest instrument, compoziţia şi dirijatul la Conservatorul bucureştean, fiind unul dintre elevii remarcabilului profesor de dirijat Constantin Bugeanu. S-a perfecţionat apoi cu Mihai Brediceanu, Cristian Mandeal şi Pierre Dervaux. A fost dirijor al Operei din Bucureşti timp de 10 ani, al Filarmonicii din Sibiu şi al Filarmonicii Moldova din Iaşi, şi s-a impus printr-o muzicalitate aparte, tehnică foarte bună şi un repertoriu cuprinzător, cu preferinţă specială pentru muzica romantică şi postromantică. A fost deasemenea invitat să conducă numeroase orchestre din străinătate, în Franţa, Spania, Portugalia, Israel, Lituania, Germania. A înregistrat numeroase discuri la Radiodifuziunile din Bucureşti, Leipzig (o mare parte din lucrările lui Janacek şi Stravinsky) şi Köln (integrala creaţiilor simfonice de George Enescu). În 2002 şi-a făcut debutul la Hallé Orchestra din Manchester şi la Festivalul Lanaudière din Quebec. În 2003 a dirijat Orchestra Simfonică din Berlin şi Orchestra Naţională din Lyon. În anul 2004 a debutat ca dirijor de operă în America, cu "Lucrezia Borgia" de Donizetti la Minneapolis Opera House din Minnesota, iar în acelaşi an a dirijat pentru prima dată Orchestra Naţională din Mexic. În stagiunile următoare a dirijat Orchestra Simfonică din Berlin, Württemberg, Hof şi Nordwestdeutsche Sinfonie (Germania), Orchestra St. Gallen (Elveţia), orchestre din Statele Unite ale Americii şi Japonia. În afară de activitatea dirijorală, a ţinut cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto, dar şi conferinţe pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.

Biletele pentru aceste concerte se găsesc la casa de bilete a Sălii Radio, str. General Berthelot, nr. 60-64, (tel. 021 303 1428, 021 314 6800).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus