Observator Cultural / septembrie 2001
A Knight's Tale
A Knight's Tale (Povestea unui cavaler) de Brian Helgeland, cu: Heath Ledger, Rufus Sewell, Mark Eddy, Paul Bettany.

Un cavaler făcut, iar nu născut, cîştigă toate turnirurile; "he will rock you!"... Acest filmuleţ simpatic, datorat scenaristului de la L.A. Confidential, porneşte de la o idee simplă, dar eficace: trecutul trece prin prezent. În plus, este o ficţiune - chit că în ea îşi găsesc loc şi "poetul" Geoff(rey) Chaucer, şi "the Black Prince" (fiul lui Edward al III-lea).

Povestea ţăranului William, devenit sir Ulrich von Liechtenstein of Gelderland, se transformă astfel, cît ai bate din palme (sau bubui din pumni: vezi genericul, care dă "tonul" întregului film!), într-un soi de story a la Monty Python - fără ironia mordantă şi umorul suprarealist al acestora, dar cu o bună doză de dat-cu-tifla în direcţia care trebuie. Iobagii şi nobilii sec. 14 îşi alungau urîtul ascultînd Queen & David Bowie la "căşti", doamnele participau la turniruri îmbrăcate în ţoale "Vivi-Janine Westwood", armurile cavalerilor erau marcate "Nike", etc - cam asta-i ideea. Pe calapodul care ne-a dat, deja, Gladiatorul greoi şi morocănos ca un hipopotam toamna, aceasta este piesa cea mai reuşită a "colecţiei de primăvară": o struţo-cămilă muzical-sportivă "Golden SuperBowl Years", care-şi ascunde rockocoaşa-n Istorie şi te priveşte drept în ochi în timp ce ouă un banc. Cool, yeoman! (+++)

Regia: Brian Helgeland Cu: Heath Ledger, Mark Addy, Rufus Sewell

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus