Documentarul Australia, regizat de Claudiu Mitcu şi co-produs de HBO şi de LibraFilm, a fost prezentat în avanpremieră la TIFF 2009 în faţa unei săli pline care a rîs şi a aplaudat - inclusiv în timpul filmului. Şi n-au fost aplauze de complezenţă (cine aplaudă "de complezenţă" în timpul unei proiecţii?!). Povestea unei echipe de şase fotbalişti "homeleşi" din Timişoara care ajunge, lovind mingea cu piciorul, la un campionat mondial la Melbourne, în Australia şi bate echipa SUA pare aproape un film din categoria Full Monty...

Povestea este, într-adevăr, neverosimil de spectaculoasă. În prima parte îi vedem pe protagonişti - în grupuri de cîte doi sau de unul singur - filmaţi în "adăposturile" lor (corturi sau case abandonate), povestind o existenţă anterioară încă şi mai precară cînd trăiau prin canale. Se detaşează "raisonneur"-ul grupului - un jurnalist (!) local pe nume Radu Muntean (nicio legătură cu regizorul lui Boogie). Dar toţi ceilalţi sînt interesanţi, fiecare în felul său. Ce e frumos, în acest film, e că nu simţi nicio clipă regia, deşi "actorii" se adresează direct camerei de filmat. Este, ce-i drept, un documentar de televiziune; dar ce bine-ar fi dacă televiziunile ar programa numai astfel de documentare! Viaţa pe care o vedem pe ecran apare netrucată, simplă şi directă ca şi oamenii care o povestesc. Ajungi să te ataşezi de aceşti copii abandonaţi mult înainte de a ateriza ei la Melbourne.

După primul lor zbor cu avionul, fotbaliştii noştri se trezesc "down under", unde contactul cu o civilizaţie bazată pe demnitatea persoanei şi respectul diferenţelor are efectul unei revelaţii. "Ce zi e acolo, vineri? Sîmbătă?", întreabă unul, deja tată. "Aaa, aici e deja duminică!" Mirările se ţin lanţ. "Homeleşii" descoperă nu doar o altă ţară, ci o altă viaţă. Iar dincolo de mirări sînt mărturiile sincere - unele, sfîşietoare. De ce trebuie să trăieşti într-o ţară care nu te respectă?, par să spună cei mai mulţi. România privită de la mare distanţă este mică-mică. La propriu şi la figurat.

Acest film e ca un binoclu despre cum ne vedem, văzuţi din Australia.
Regia: Claudiu Mitcu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus