România Liberă / septembrie 2002
About a Boy
O prietenie ciudată îl leagă pe Will (interpretat de Hugh Grant) de Marcus (Nicholas Hoult), un puşti de 12 ani, fiul unei mame singure (Toni Collette) cu tendinţe de sinucidere şi spectaculoase căderi depresive. Will taie cu conştiinciozitate frunze la cîini deoarece şi-a moştenit tatăl, autor celebru al unui singur cîntecel de Crăciun, devenit şlagăr cam indigest pentru tinerele generaţii. Egocentrismul său funciar îl face să vîneze cu succes relaţii amoroase cu mame părăsite de taţii copiilor, ce se reunesc săptămînal pentru a-şi mărturisi dramoletele existenţei. Don Juan din fire, orgolios şi egoist, Will se ataşează de Marcus, care îi oferă ocazia unui sentiment durabil, o prietenie care alungă neavenite mustrări de conştiinţă şi repune în ecuaţie sentimentele normale ce trebuie să lege un bărbat de o femeie.

Dacă romanţele sentimentale păguboase ale lui Will sunt presărate cu un dialog spumos, relaţia cu Marcus capătă un uşor aer de poveste dickensiană, animată de excesele fanteziste ale bărbatului matur şi filozofia sceptică a micului Marcus, consumator de multe necazuri în relaţiile cu colegii, dar şi cu propria sa mamă. Cum donjuanul de ocazie va fi prins pînă la urmă în capcana propriilor comodităţi, şi happy-end-ul se profilează într-o soluţie ingenioasă, care lasă porţile deschise şi pentru o eventuală urmare, modalitate des uzitată în cinematograful american. About a Boy rămîne o comedie plăcută, cu personaje mai greu de uitat, faţă de alte surate din acelaşi gen, cu un umor care nu scade ştacheta de dragul epatării spectatorului cu orice preţ. Mai mult subtextul moral al acestei comedii implică necesitatea unei generozităţi umane, ce nu trebuie să dispară indiferent de condiiţile evoluţiei personajelor.

Hugh Grant se dovedeşte şi aici a fi acel actor fermecător care a sucit destule minţi, iar partenerul său, micuţul actor Nicholas Hoult, îl secondează cu brio, nonşalanţă şi umor. Filmul este inspirat de un roman semnat de Nick Hornby, carte vîndută în Marea Britanie în tirajul impresionant de peste un milion de exemplare, tradus în 20 de ţări şi aflat pe primele locuri ale topurilor din Anglia şi Statele Unite ale Americii.

Fişa tehnică:

About a boy / Totul despre băieţi, producţie SUA 2001,
regia: Paul şi Chris Weitz,
scenariul: Peter Hedges, Paul şi Chris Weitz, bazat pe romanul About a Boy de Nick Hornby,
muzica: Damon Gough,
interpretează: Hugh Grant, Toni Collette, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Victoria Smurfit.


Regia: Chris & Paul Weitz Cu: Hugh Grant, Rachel Weitz, Toni Collette

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus