Cloudy with a Chance of Meatballs
În timp ce mâncarea "torenţială" din Cloudy with a Chance of Meatballs / Stă să plouă cu chiftele nu e întotdeauna apetisantă, animaţia e un adevărat festin pentru ochi.

Sunteţi îngrijoraţi de kilogramele în plus? Iată o delectabilă fantezie despre pericolele lăcomiei şi despre satisfacţiile naivităţii, care vă va deschide pofta de animaţie şi vă va tăia apetitul culinar.

Inspirat de o populară carte pentru copii, Cloudy with a Chance of Meatballs descrie aventurile unui tânăr inventator maliţios ce creează o maşină care produce ploaie comestibilă pentru orăşelul său, amplasat pe o insulă unde singurul fel din meniu sunt sardinele.

Adică un soi de Laboratorul lui Dexter combinat cu o emisiune TV prezentată de un bucătar excentric, la care se adaugă o deloc indigestă măsură de umor tăios (în încercarea lor de a salva lumea de la distrugătorul potop cu mâncare, eroii noştri animaţi parodiază mai toate clişeele filmelor de acţiune-dezastru).


Jocuri vizuale şi de cuvinte

De la bun început, e de admirat originalitatea regizorilor şi creativitatea lor la nivel vizual; în plus, filmul ne livrează şi un impresionant sortiment de jocuri de cuvinte gastronomice şi de personaje larger than life. Din păcate, deliciul e uneori umbrit de şirul neîntrerupt de mesaje moraliste despre valorile familiale, despre cum să-ţi păstrezi caracterul în faţa adversităţilor şi despre capcanele avidităţii. Fiecare personaj trece printr-un forţat proces de autodescoperire. Totul, în spaţiul a doar 81 de minute.

Dar ceea ce-l împiedică să devină prea siropos şi sentimental sunt calitatea animaţiei şi amuzantele figuri secundare, în special "fata de la meteo", venită pe insulă să acopere bizarul fenomen pentru reţeaua de televiziune WNN Network (sloganul: "Whether weather happens or not!" - tradus mot-à-mot, "Dacă vremea se întâmplă").

Prietenia şi flirtul acesteia cu Fint, inventatorul, cât şi nesiguranţa în legătură cu fizicul şi intelectul ei prilejuiesc câteva dintre momentele cu adevărat delicate ale filmului. Segmentele pentru râs în hohote sunt confiscate de Earl, un poliţist extrem de flexibil. Însă cea mai mare reuşită a lui Cloudy with a Chance of Meatballs este spumoasa parodie la adresa unor blockbustere precum Twister sau Armageddon. Aşteptaţi-vă la tornade de spaghetti, la blocuri enorme de chiftele şi la clătite care strivesc şcoli primare. Efectele speciale şi atenţia la detaliu sunt extraordinare, la fel ca şi înduioşătoarele încercări ale sătenilor de a fugi de monstrul pe care l-au creat.

Duetul regizoral Phil Lord şi Chris Miller reuşeşte să amestece comedia zănatică şI dulceaţa inocentă, pentru un desert sofisticat şi savuros, ce poate fi consumat fără moderaţie de întreaga familie.

Regia: Phil Lord, Chris Miller Cu: voci: Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Andy Samberg

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus