Hotnews.ro / ianuarie 2010
Constantin Popescu în Forum, iar Adrian Sitaru şi Paul Negoescu în competiţia scurtmetrajelor; Clara Vodă joacă în 3 filme din 4; Dragoş Bucur e "Shooting Star"

Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, Eu când vreau să fluier, fluier a fost selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, a cărui a 60-a ediţie are loc între 11 şi 21 februarie 2010. Anunţul oficial va fi făcut în 15 ianuarie 2010. Producătorul Strada Film nu poate confirma informaţiile venite, deocamdată, din surse neautorizate. Ar fi un nou mare succes pentru cinematografia română.

Eu când vreau să fluier, fluier, care a fost filmat în 2009 cu o distribuţie formată în mare parte din tineri din centre de reeducare pentru minori, se bazează pe piesa de teatru cu acelaşi titlu a Andreei Vălean, în care un tânăr care mai are puţin timp până la eliberare se îndrăgosteşte de o studentă la psihologie şi se decide să evadeze, răpind-o.

Regizorul Florin Şerban şi producătorii de la Strada Film (Daniel Mitulescu şi Cătălin Mitulescu) au făcut un casting de câteva luni pentru a găsi interpreţii. Dacă pentru cei aleşi din centrele de reeducare au organizat un curs intensiv de actorie (au luat 14 deţinuţi de la penitenciarele din Tichileşti şi Craiova), pentru rolul principal s-au oprit pană la urmă la George Piştereanu, elev la Liceul "Dinu Lipatti". Ada Condeescu, studentă la UNATC, interpretează rolul studentei, iar din distribuţie mai fac parte Clara Vodă (mama) şi Mihai Constantin (directorul penitenciarului). Scenariul e scris de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban.

Debutant în lungmetraj, Florin Şerban a studiat regia de film la UNATC şi Columbia University. Filmul este o coproducţie româno-suedeză între Strada Film (România) şi companiile suedeze Film I Väs (co-producător la Dancer in the Dark, Dogville, Manderlay sau Lilya 4-ever) şi The Chimney Pot. Co-finanţator e Centrul Naţional al Cinematografiei.

În buna tradiţie a festivalului, filmele selecţionate în Competiţia Oficială sunt anunţate în mai multe tranşe. Primul "set" a fost anunţat pe 15 decembrie 2009 şi cuprinde filmele: Bal / Honey, Turcia / Germania, de Semih Kaplanoglu, Der Räuber / The Robber, Austria / Germania, de Benjamin Heisenberg, Na Putu / On the Path, Bosnia-Herţegovina / Austria / Germania / Croaţia, de Jasmila Zbanic, Shekarchi / The Hunter, Germania / Iran, de Rafi Pitts, The Ghost Writer, Franţa / Germania / Marea Britanie de Roman Polanski.

Tot în Selecţia Oficială, dar în afara competiţiei, vor mai fi prezentate Shutter Island de Martin Scorsese şi My Name is Khan de Koran Johar (India). Lista finală a filmelor din Competiţia Oficială va cuprinde 26 de titluri.


Constantin Popescu duce luptătorii din munţi în Forum

Al doilea lungmetraj care reprezintă România în acest an la Berlin e Portretul luptătorului la tinereţe, de Constantin Popescu. Regizorul, debutant în lungmetraj, a confirmat participarea în secţiunea Forum şi a declarat pentru HotNews.ro că va fi însoţit la Berlin de protagonistul filmului, Constantin Diţă, interpretul lui Ion Gavrilă Ogoranu, şi de Liviu Marghidan, directorul de imagine. Vor mai veni, probabil, producătorul Titi Popescu, sunetistul Mihai Bogos şi monteuza Corina Stavilă.

"E cel mai important lucru care mi s-a întâmplat pană acum. Mai important decât Cannesul pentru că e proiectul meu sută la sută. Cred că filmul meu o să fie primit la Berlin cu destul de multă răceală şi indiferenţă pentru că e agasant, lung, cu o imagine agresivă, cu sunetul tare, tăieturi bruşte şi poveste neliniară. Eu l-am vrut aşa, pentru că în mintea mea aşa e comunismul. Perioada aia e ca o bubă." Constantin Popescu

Portretul luptătorului la tinereţe, prima parte a tripticului Aproape linişte, consacrat rezistenţei anticomuniste din munţi, se ocupă de grupul din Făgăraş, condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Este produs de Filmex, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.


Familia Vodă luptă cu două filme la Ursul de Aur pentru scurtmetraj

Paul Negoescu merge al treilea an consecutiv la Berlinală, în competiţia scurtmetrajelor. În 2008 a fost selecţionat cu Târziu, în 2009 cu Renovare, iar de astă dată va participa cu Derby, un film de 15 minute despre un tată care are impresia că o aude în camera vecină pe fiica lui de 15 ani făcând sex cu prietenul ei, invitat de familie la cină. Falia dintre tată şi prietenul fiicei e mai mare de atât: unul ţine cu Steaua, celălalt cu Dinamo. Paul Negoescu a declarat pentru HotNews că filmul "e sută la sută independent, adică mi-am vândut maşina veche, am folosit banii de la nişte premii şi munca voluntară a celor cu care am lucrat". Bugetul total urcă la 30.000 de euro. Rolurile părinţilor sunt interpretate de Bogdan Vodă şi de Clara Vodă, iar cele ale tinerilor de doi liceeni debutanţi. Imaginea e realizată de Andrei Butică, montajul de Alexandru Radu, iar scenariul îi aparţine regizorului.

Ar fi prima participare la Berlinală a lui Adrian Sitaru, al cărui scurtmetraj - Colivia, se pare că fost şi el selecţionat în competiţie, concurând cot la cot cu filmul lui Negoescu pentru Ursul de Aur. Informaţiile sunt deocamdată neconfirmate de regizor, dat fiind că biroul de presă al festivalului nu a făcut anunţul oficial. Clara Vodă şi fiul acesteia, Vlad Vodă interpretează împreună cu Adrian Titieni membrii unei familii confruntate cu un porumbel rănit pe care copilul îl aduce în casă. Întrebat de HotNews ce ar înseamna pentru el selecţionarea la Berlin, Adrian Sitaru a răspuns franc: "Sincer, nu-mi spune nimic, decât faptul că e un festival nou la care merg. Un Sundance m-ar fi ajutat mai mult, dat fiind că fac scurtmetraj după lungmetraj" (n. red.- Pescuit Sportiv). Colivia e produs de 4 Proof Film, cu sprijinul CNC şi al unui coproducător olandez.

Lista participanţilor români la Berlinala cu numărul 60 e completată de Dragoş Bucur. Actorul participă în programul Shooting Stars, organizat în fiecare an de European Film Promotion. Aceasta care alege anual câţiva tineri actori talentaţi şi îi arată presei, producătorilor şi agenţilor. La ediţiile trecute au participat Maria Popistaşu şi Anamaria Marinca. Prezenţa e ideală pentru că Berlinul atrage atenţia lumii cinematografice şi poate lansa cariere internaţionale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus