Eddie's site / ianuarie 2010
Adam
Sindromul Asperger este o formă de autism care se manifestă într-un mod aparte: cel care l-a dobândit are dificultăţi în înţelegerea modalităţilor de interacţiune socială. De exemplu, o persoană care suferă de sindromul Asperger nu poate recepta sentimentele şi emoţiile celor din jurul ei. Nu poate face diferenţa între o glumă şi un lucru serios. Vorbeşte mult, îngrozitor de mult, pe marginea unui subiect anume, pe care-l cunoaşte în profunzime. E inteligentă, poate chiar peste medie, şi devine pasionată de subiecte aparte. Cum ar fi, astronomia.

Adam suferă de sindromul Asperger. Trăieşte împreună cu tatăl său într-un apartament mare, este angajat într-o companie de IT şi e pasionat de astronomie şi telescoape. Numai că, odată cu moartea subită a părintelui, viaţa lui se schimbă radical: e dat afară de la serviciu şi, fiindcă nu vrea în ruptul capului să-şi vândă locuinţa, trebuie să caute un alt job pentru a putea plăti ipoteca. Beth este vecina lui Adam. Tânără, cosmopolită şi frumoasă, Beth dezvoltă o atracţie irezistibilă faţă de vecinul ei ciudat, de care se îndrăgosteşte, aducându-l într-o lume în care acesta se simte stânjenit. O lume în care Adam nu ştie să interacţioneze. Pentru că sindromul Asperger are şi el mândria lui.

Adam e un film sensibil şi precaut. Genul de movie care îţi umezeşte ochii şi care îţi reiterează faptul că iubirea nu are limite ci doar, poate, limitări. Cu siguranţă, s-au mai făcut zeci de filme pe diverse teme cu personaje dizabilitate medical. Multe dintre ele, chiar mai bune decât Adam. Fiecare dintre ele a lovit în coarda sensibilă a cinefililor, întărindu-şi baza valorică prin apelul la emoţie. Priveşte filmul lui Max Mayer de pe aceleaşi coordonate! Şi dacă, într-o zi, într-o zi oarecare, vei descoperi lângă tine o persoană cu ochi limpezi care vorbeşte mult despre planete şi care nu înţelege de ce cărţile pentru copii trebuie să aibă personaje imaginare, aminteşte-ţi de Adam. S-ar putea să ţi se schimbe percepţia.

(4 stele)

Adam. 2009. 99 min
Scenariul şi regia: Max Mayer
Cu: Hugh Dancy, Rose Byrne, Peter Gallagher, Amy Irving, Frankie Faison, Mark Linn-Baker


Regia: Max Mayer Cu: Hugh Dancy, Rose Byrne, Peter Gallagher, Amy Irving, Frankie Faison, Mark Linn-Baker

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus