ianuarie 2010
TVR Cultural îi provoacă pe cei mai buni tineri muzicieni români să participe la competiţia din acest an a Eurovision Young Musicians. Orice muzician născut după 31 decembrie 1990 se poate înscrie la preselecţia pentru Concursul Eurovision de Muzică Clasică, urmând regulamentul publicat pe www.tvr.ro/eym2010. Data limită de înscriere este 29 ianuarie 2010, apoi vor avea loc jurizarea şi selectarea semifinaliştilor, iar în perioada 3-5 februarie 2010 se comunică numele concurenţilor calificaţi pentru semifinala desfăşurată pe 13 şi 14 februarie 2010.

Cel mai bun tânăr muzician va fi desemnat, după finala selecţiei naţionale care va avea loc pe 13 martie 2010, drept reprezentantul României la concursul european Eurovision Young Musicians. Înainte de participarea la prestigiosul concurs, TVR Cultural îi oferă câştigătorului selecţiei naţionale o perioadă de cantonament în care va beneficia de consiliere artistică, muzicală şi psihologică, pregătiri necesare rigorilor Concursului de la Viena.

Juriul Selecţiei Naţionale este alcătuit din importante personalităţi ale muzicii româneşti: Horia Mihail (pianist), Răzvan Suma (violoncelist), Alexandru Tomescu (violonist), Ionuţ Ştefănescu (flautist), Oltea Şerban Pârâu (muzicolog), Valentina Sandu Dediu (muzicolog), Tiberiu Soare (dirijor), Radu Popa (dirijor), Valentina Băinţan (relizator de televiziune).

"Dacă există un for al competiţiei corecte şi transparente, în stare să-i descopere pe adevaraţii performeri, atunci cu siguranţă acesta este TVR Cultural! Aşadar, îi aşteptăm cu încredere pe toţi tinerii interpreti talentaţi, spre a-l alege, fără părtinire, pe cel mai bun pentru România"- Daniela Zeca Buzura, Director TVR Cultural.

"Copilul minune Mozart observa într-o scrisoare că «e mult mai uşor să cânţi repede o muzică decât să o cânţi rar». Iată un citat util nu doar pentru tinerii aspiranţi la Eurovision, dar şi pentru juriul căruia îi va reveni complicata datorie de a alege pe cel mai bun. Ce înseamnă azi în lume a fi un as în interpretarea muzicală? În niciun caz nu ajunge să fii bine dresat, ci ar trebui să tinzi spre mai mult, poate spre ceea ce ne învaţă celebrul violoncelist Pablo Casals: «cea mai desăvârşită tehnică este aceea pe care nu o observi deloc»" - Valentina Sandu Dediu - muzicolog, membru al Juriului.

Pentru prima oară, Selecţia Naţională Eurovision Tineri Muzicieni va beneficia de prezenţa Orchestrei Naţionale de Tineret, un ansamblu tânăr şi spectaculos, care aduce laolaltă cei mai buni muzicieni tineri din ţară. Orchestrei Naţionale de Tineret îi va sta alături dirijorul Horia Andreescu, care s-a alăturat cu generozitate intenţiei TVR Cultural de a găsi cel mai talentat tânăr muzician al acestui moment, capabil să reprezinte România în data de 14 mai 2010, la Viena.

România a participat deja la 4 ediţii ale Concursului Internaţional Eurovision Young Musicians. Din 2002 am fost reprezentaţi de: Cristian Andrei Fătu - vioară (Berlin), urmat de Octavian Alin Lup - violoncel (Lucerna - 2004), Alina Elena Bercu - pian (Viena 2006) şi Ştefan Beşan - vioară (Viena 2008).

TVR Cultural este sprijinit în acest an în organizarea Selecţiei Naţionale Eurovision Tineri Muzicieni de parteneri importanţi: Lanto Arte, Asociaţia Culturală Accendo, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Muzical şi Radio România Cultural.


Eurovizion Young Musicians - Viena 2010

1. Date generale:

Competiţia Eurovision Young Musicians are loc la fiecare 2 ani începând din 1982. Este un eveniment internaţional de muzică clasică ce doreşte să ofere tinerilor muzicieni talentaţi şansa de a se face cunoscuţi în faţa unui public larg, în vederea construirii unei cariere internaţionale.

Televiziunile din toată Europa, membre ale Eurovision Broadcasting Union, sunt invitate să aleagă un candidat care să le reprezinte. Televiziunea Română va organiza o selecţie naţională structurată pe 3 etape, în urma cărora va fi desemnat, de către un juriu de specialişti, reprezentantul României pentru Eurovision Young Musicians, 2010, care se va finaliza cu un show televizat, desfăşurat în Piaţa Primăriei din Viena (Rathausplatz) în data de 14 mai 2010 şi care va fi transmis în direct de toate ţările participante. În acest spectacol tinerii finalişti vor fi acompaniaţi de Orchestra Simfonică Radio din Viena condusă de dirijorul german Cornelius Meister.

2. Selecţia Naţională - organizată de Televiziunea Română

Selecţia Naţională Eurovision Tineri Muzicieni se va desfăşura după următorul calendar competiţional:
1. Etapa 1 (de înscriere şi preselecţie):
A. 15 decembrie 2009 - 29 ianuarie 2010 - înscrierile;
B. 29 - 31 ianuarie - jurizarea şi selectarea semifinaliştilor;
C. 3 - 5 ianuarie- comunicarea concurenţilor calificaţi pentru semifinală
2. Semifinala (de audiţie şi selecţie intermediară, cu corepetitor): 13, 14 februarie 2010
3. Finala (cu orchestră): 13 martie 2010

Concursul Eurovision Young Musicians este deschis tuturor tinerilor instrumentişti de cetăţenie română, fără deosebire de sex sau rasă, născuţi după 31 decembrie 1990. Nu se acordă nici o derogare de la această limită de vârstă. Acest concurs va desemna reprezentatul României la concursul european Eurovision Young Musicians ce va avea loc la Viena, în perioada 7 - 15 mai 2010. Până la data de 25 ianuarie 2010 (data poştei) candidaţii vor trimite la:
Televiziunea Română
Departamentul Cultură - Pentru Concursul Eurovision Young Musicians,
Calea Dorobanţilor, nr. 191-192, Bucureşti, România
următoarele documente:
Înregistrare audio a uneia sau mai multor piese din repertoriul instrumentului fiecărui candidat, solo sau cu acompaniament pian / orchestră (format MP3, wma, wave)
Repertoriul propus pentru semifinală (doua secţiuni dintr-o lucrare concertantă din repertoriul dedicat instrumentului respectiv)
Curriculum vitae
Copie a unui document care să certifice vârsta candidatului (CI, certificat naştere, paşaport)
O fotografie color recentă
O scrisoare de recomandare
Coordonate de contact (nume, telefon, e-mail, adresă).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus