iunie 2004
American Splendor
Cu: Paul Giamatti, Harvey Peaker, Danny Hoch, James Urbaniak, Hope Davies, Joyce Brabner
Scenariul şi Regia: Shari Springer Berman & Robert Pulcini
Producător: Ted Hope
Director de imagine: Terry Stacey
Scenografie: Therese Deprez
Montaj: Robert Pulcini
Costume: Michael Wilkinson
Muzică: Mark Suozzo


Sinopsis

Întîlniţi-l pe Harvey Pekar, un american foarte original...

Născut la Cleveland, în timpul zilei este funcţionar la spital. În rest este un observator colţuros al straniilor şi neprevăzutelor curbe ale vieţii. Un scriitor de benzi desenate care scrie despre viaţa lui de zi cu zi ca un cititor omnivor, un mare iubitor de jazz, un colecţionar compulsiv, şi un gospodar foarte leneş... Un poet bizar care crede că marea înţelepciune în viaţă este de a alege coada justă într-un supermarket.

Înaintea video-casetofoanelor, înaintea Webcams-urilor, înaintea reality shows-urilor, a existat Harvey Pekar şi cartea sa de benzi-desenate American Splendor, o auto-biografie "crescută în casă". Nici o experienţă a vieţii sale de zi cu zi nu este prea banală, nici-un gînd prea incorect pentru a medita asupra lui în aceste amuzante, candide şi nemaipomenit de umane povestiri. Harvey Pekar exprimă în felul său curajos ceea ce mulţi dintre noi gîndim şi simţim, dar doar visăm să o spunem. Iar Harvey Pekar nu se abţine să o spună, orice-ar fi....

Splendoare Americană este primul film al cuplului de documentarişti Shari Springer Berman şi Robert Pulcini. Este o saga adevărată a unui exponent oarecare al clasei muncitoare care urmăreşte să se exprime pe sine fără nici-un fel de autocenzură. Rezultatul e ca găseşte un public recunoscător, admiraţie critică, şi, ca o încununare a celor mai fericite happy-ending-uri, o familie iubitoare.

Filmul, precum cartea, prezintă momente mici sau mari din viaţă eroului său şi oferă mai multe ilustrări ale lui Harvey Pekar: Harvey cel din povestea centrală, jucat de Paul Giamatti; un Harvey animat în două dimensiuni; şi Harvey cel din realitate, cu trecutul (via arhive de televiziune) şi prezentul său.

Rezultatul e un film la fel de inventiv precum însuşi subiectul lui, un film care captează toate faţetele lui Pekar cu întreaga lui umanitate amuzantă, adevărată şi grunjoasă...

Splendoare Americană a avut premiera la cel mai important festival de film american Sundance în 2003, unde a cîştigat Marele Premiu al Juriului. A fost de-asemeni invitat spre a fi proiectat în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes în 2003.



Ce spun regizorii:

Am fost interesaţi în a face acest film şi pentru povestea vieţii de zi cu zi a unui om obişnuit, dar şi pentru ca este povestea unei lumi care nu se vede prea des în filme şi este populată cu personaje foarte amuzante, curajoase, abulice, şi totuşi pline de umanitate. Noi ne-am simţit solidari cu impulsul lui Pekar de a spune poveşti adevărate despre oameni adevăraţi.

Pentru noi Clevelandul din povestirile lui Pekar era reminescent al naturalismului din multe mari filme ale anilor '70 precum The Deer Hunter sau Midnight Cowboy. Lucrînd cu o paletă de tomuri pământii am simţit că putem capta peisajul industrial şi frust al universului lui Harvey.

Ultima noastră provocare a fost la casting. Pe oricine am fi distribuit să joace rolul eroului nostru trebuia să facă nu numai tranziţia viabilă către adevăratul personaj, dar să fie şi un actor capabil să se ridice deasupra unei simple imitaţii. Am simţit că Paul Giamatti era perfect pentru ce doream noi. Fiind unul dintre cei mai extraordinari actori care lucrează astăzi, Paul a trebuit să poarte filmul pe umerii lui şi sperăm că American Splendor să fie vehiculul ideal pentru capacitatea lui de a se exprima ca actor de dramă sau de comedie.


Despre regizorii şi scenariştii filmului:

Shari Springer Berman şi Robert Pulcini şi-au început colaborarea la Columbia University Graduate Film School. Documentarul lor de debut ultra-premiat:Off the Menu: The Last Days of Chasen's a fost unul dintre cele mai bune 10 filme ale anului 1998. Urmarea, tot non-ficţiune, a acelui documentar: The Young and the Dead a avut premiera la Festivalul de la Veneţia, apoi a fost prezentat şi premiat la festivaluri de film în USA şi mai tîrziu cumpărat de către HBO.

Cei doi sunt căsătoriţi încă din facultate.


Regia: Shari Springer Berman & Robert Pulcini Cu: Paul Giamatti, Hope Davis, James Urbaniak

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus