ianuarie 2010
După ce a încheiat săptămâna trecută o serie de cinci concerte cu Hallé - Orchestra, trei dintre acestea în faţa unui public entuziast la Bridgewater Hall din Manchester, iar celelalte două la Hull şi respectiv Leeds, Cristian Mandeal îşi continuă turneul în Irlanda.

Programul susţinut de această dată împreună cu Hallé - Orchestra a cuprins o versiune plină de romantism a pianistului John Lill, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti britanici ai momentului, la Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms, dar şi două spectaculoase piese simfonice, în care a putut fi remarcată relaţia specială existentă de ani de zile între Mandeal, orchestra din Manchester şi publicul local: teatrala uvertură Coriolan de Beethoven şi picturala lucrare Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski-Ravel. Cronicarul ziarului Manchester Evening News, Robert Beale, aprecia: "interpretându-le strălucit, Cristian Mandeal ne-a oferit o versiune plină de personalitate a Baletului puişorilor ieşiţi din găoace, oferind o traducere abundând de contraste dinamice în Marea Poartă a Kievului, cel mai strălucitor tablou dintre toate."

În cadrul stagiunii RTÉ National Symphony Orchestra din Dublin, Cristian Mandeal va dirija la sfârşitul acestei săptămâni cea mai importantă orchestră irlandeză într-un concert ce va avea loc la National Concert Hall cu un program reprezentativ pentru orice şef de orchestră: Simfonia nr. 40 în sol minor de Mozart şi Cântecul Pământului de Mahler (cu participarea RTÉ Philharmonic Choir), solişti fiind doi cântăreţi americani, mezzo-soprana Karen Cargill şi tenorul Stuart Skelton. Concertul are în centru o muzică în care abundă contrastele, profunzimea spirituală şi adâncile incursiuni în misterul ideii de moarte.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus