ianuarie 2010
Filmele româneşti Felicia înainte de toate de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi Cea mai fericită fată din lume de Radu Jude vor participa la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg ce se desfăşoară în perioada 29 ianuarie - 8 februarie 2010. Cu această ocazie, regizorii Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf vor fi prezenţi la Göteborg, la invitaţia ICR Stockholm. Aceştia vor prezenta filmul Felicia înainte de toate şi vor participa la sesiunile de Q&A după cele două proiecţii.

Felicia înainte de toate va fi proiectat în cadrul secţiunii Săptămâna criticilor, alături de alte şase lungmetraje. Fiecare dintre aceste filme a fost propus de către un critic de film, debutul în regie al lui Răzvan Rădulescu fiind selecţionat de criticul suedez Annika Gustafsson. Aceasta a motivat în catalogul festivalului că Felicia înainte de toate este "o poveste sinceră şi tensionată despre conflictul dintre generaţii, în care fiica îşi confruntă părinţii tributari comunismului în încercarea de a descoperi adevăratul sens al cuvintelor."

Felicia înainte de toate a beneficiat de finanţare din partea Göteborg International Film Festival Fund în 2007.

La secţiunea Debut a festivalului va fi difuzat lungmetrajul Cea mai fericită fată din lume de Radu Jude. În catalogul festivalului criticul Hynek Pallas scrie că "regizorul român Radu Jude debutează în lungmetraj cu un film care nu s-ar fi simţit stingher printre pasajele de un comic familiar ale filmelor cehoslovace din anii '60". Pallas remarcă de asemenea faptul că "filmul este o critică la adresa consumerismului şi o aluzie la faptul că cei mai mulţi dintre regizorii români îşi câştigă existenţa din producţia de reclame".

Cele două filme vor putea fi vizionate şi în capitala Suediei, în perioada 4-7 martie 2010. Felicia înainte de toate şi Cea mai fericită fată din lume au fost selecţionate la cea de-a patra ediţie a festivalului Zilele Filmului Românesc organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm la cinematograful Rio. În cadrul festivalului va avea loc premiera suedeză a filmului Poliţist, adjectiv, distribuit în Suedia de către novemberfilm. Printre invitaţii ICR Stockholm la Zilele Filmului Românesc se numără regizorii Corneliu Porumboiu şi Răzvan Rădulescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus