Revista HBO / noiembrie 2009
Darjeeling Limited, The
Trei fraţi care nu şi-au mai vorbit de un an de zile (de când părintele lor a murit într-un accident de maşină) purced la o călătorie cu trenul, prin India, cu scopul precis de a se redescoperi şi de a se reapropia unii de ceilalţi, redevenind prietenii ce au fost odinioară. Din pricina calmantelor, luate cu pumnul, a siropului indian de tuse şi a spray-ului cu piper, călătoria lor cea "spirituală" sare, însă, repede de pe şine (sic!) şi, în cele din urmă, cei trei se trezesc în mijlocul deşertului, dotaţi numai cu 11 valize Louis Vuitton, o maşină de scris şi (o să aflaţi de ce, cum şi-n ce fel) una de laminat. Astfel începe o cu totul altă călătorie, neaşteptată şi deloc planificată...

Wes Anderson. Numele acestui inconfundabil auteur de cinema american post-modern cu alură de european retro e suficient pentru a vă face o idee apropo de tonul (nostalgico-ironic) şi temele (personaje ciudate, aflate la limita depresiei şi veşnic cochetând cu sinuciderea, plus vise şi familii sfărâmate) ce urmează a se regăsi în film. În fond, exact aşa au stat lucrurile cu (toate) anterioarele sale opusuri, pornind cu debutul Bottle Rocket (1996) şi trecând prin Rushmore (1998), The Royal Tenenbaums (2001) şi The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), semn că miza unui film marca W.A. nu rezidă în elementele de noutate, ci tocmai în repunerea în practică a unei reţete deja cercate. Prin urmare, The Darjeeling Limited degajă aceeaşi atmosferă magică, ca de pe altă lume, tipică universului andersonian, de astă dată finisată cu aportul relativ surprinzător al lui Roman Coppola şi, mai puţin surprinzător, al lui Jason Schwartzman (protagonist debutant în Rushmore), susţinută de coloana sonoră-omagiu adus regizorului indian Satyajit Ray şi jucată cu un perfect melanj de melancolie şi sarcasm de cei trei actori principali (familiarii Schwartzman şi Wilson şi, ca element de noutate perfect integrat întregului, Adrien Brody), plus două apariţii sine qua non din partea lui Bill Murray, cameo, şi Anjelica Huston, rol secundar/cameo extins.
Regia: Wes Anderson Cu: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Amara Karan, Wallace Wolodarsky, Waris Ahluwalia

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus