Revista HBO / noiembrie 2009
What Just Happened?
Ben (Robert De Niro), producătorul-protagonist al filmului What Just Happened?, nu se abate niciodată de la calea aleasă, chit că (adeseori) habar n-are încotro merge şi că (de cele mai multe ori) regretă că a purces la drum. Dar omul nu prea poate fi învinovăţit sau tras la răspundere... În fond, proiecte cruciale precum filmele făcute la Hollywood necesită tocmai acest gen de atitudine, poate nu tocmai constructivă, dar care garantează, să zicem, reuşita. Iar dacă asta presupune pierderea nevestei (Robin Wright Penn) într-un divorţ (al doilea pentru Ben) costisitor şi încununat cu şedinţe de terapie, sau absenţa de la cele mai importante momente din viaţa fiicei sale (Kristen Stewart) din prima căsătorie... asta e, nimeni n-a zis că viaţa ar fi uşoară. Beleaua e că, în ceea ce-l priveşte pe Ben, "reuşita" de care vorbeam mai sus e departe de a fi realitate. Ultimul său film se anunţă a fi un eşec răsunător şi regizorul (Michael Wincott) nu vrea să taie nimic, iar următorul, aflat încă în fază de pre-producţie, pare destinat unei soarte similare căci starul său, Bruce Willis (jucat de Bruce Willis), refuză să-şi radă barba a la ZZ Top.

Lansat la Sundance şi închidere oficială a festivalului de la Cannes, ediţia 2008, What Just Happened? (la zece ani distanţă şi păstrând proporţiile, un bun companion piece pentru excelentul Wag the Dog) n-a avut parte de o soartă prea bună - în ciuda cronicilor pozitive, a ieşit în cinema pe furiş şi a dispărut de acolo cel puţin la fel de discret. Ceea ce nu înseamnă, însă, că filmul n-ar merita să fie reconsiderat, aşa cum trebuie, măcar pe micul ecran... Pentru că, (deloc) întâmplător, chiar merită.

Regia: Barry Levinson Cu: Robert De Niro, Sean Penn, Catherine Keener, Bruce Willis, John Turturro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus