ianuarie 2010
It's Complicated
Jane Adler (Meryl Streep) este o femeie încă frumoasă, divorţată, are 3 copii şi conduce un restaurant. În ultimii 10 ani, mai exact anii de după divorţ, a încercat şi se pare că a reuşit să-şi "feng-shuiască" viaţa, aşa cum spune admirativ una dintre prietenele ei. Mai exact: s-a transformat într-o femeie modernă, puternică...

Problema este că Jane, fie ea modernă sau nu, simte nevoia de afecţiune, nevoie pe care deşi o ascunde bine, o intuieşte şi o speculează fostul ei soţ.

Si de aici ar începe probabil povestea complicată. În fapt însă, avem de a face cu un clasic triunghi amoros: Jane, Jake şi Adam (noul pretendent), cu o clasică opoziţie între bărbatul şarmant, isteţ dar egoist (fostul soţ) şi bărbatul educat, sensibil şi îndelung răbdător - atât de răbdător încât uneori îţi vine să intri în film şi să-i dai vreo două palme, să se trezească.

Povestea în sine este însăilată, replicile sunt de multe ori stupide, scenele mai mult sau mai puţin reuşite (din categoria celor ne ar fi discuţiile între prietene, gen Sex and The City, cu menţiunea că aici protagonistele sunt toate aproape 50 de ani şi artificiale), mizându-se pe vechea întrebare ce-ar fi fost dacă? (cu toate că e clar de la bun început că nu ar fi fost nimic altceva decât ceea ce este, adică o relaţie eşuată).

Doua lucruri surprind plăcut şi ne pot determina să vedem filmul până la sfârşit fără a avea impresia că am pierdut vremea degeaba.

Unul ar fi jocul actorilor: Meryl Streep este naturală, expresivă şi haioasă (momentul în care trage de pleoapa care atârnă pentru a nu părea bătrână în ochii fostului soţ şi ai actualei lui soţii, pleoapă pe care ar fi vrut să o îndrepte de altfel dacă nu i s-ar fi spus în ce constă ampla operaţie estetică, secvenţele în care fumează marijuana şi se distrează la petrecerea de absolvire a fiului ei). Alec Baldwin reuşeşte şi el să facă din Jake un tip amuzant şi şarmant, în ciuda replicilor sale previzibile, a egoismului şi a superficialităţii pe care le dovedeşte din plin.

Al doilea este legat de vârsta personajelor: Jane, Jake şi Adam au peste 50 de ani şi trebuie să recunoaştem că suntem obişnuiţi ca de la această vîrstă oamenii să nu mai arate că îşi doresc ceva, ci să se mulţumească cu ceea ce au sau nu au, de fapt. Este reconfortant atât pentru spectatori să vadă că cei trei nu au căpătat blazarea specifică vârstei cât şi pentru actriţele de la Hollywood, care mai pot spera la roluri în filme de dragoste.

În rest, aceeaşi poveste, acelaşi final fericit...

Regia: Nancy Meyers Cu: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus