It's Complicated
Filmul It's Complicated le spune femeilor de peste 50 de ani că sunt încă în cărţi pentru poveşti tumultuoase de dragoste. Cu o poveste schematică şi tezistă, pelicula regizată de Nancy Meyers are totuşi momente în care te seduce, la aceasta contribuind şi prestaţia actorilor Meryl Streep şi Alec Baldwin. Mai interesante decât filmul - un romcom marca Nancy Meyers, confecţionat să le facă pe femeile de o "anume vârstă" să se simtă bine - sunt reacţiile pe care acesta le-a provocat: de la cele straniu de exaltate, care îl descriau drept un manifest feminist la fel de important ca arderea sutienelor, la cele siderant de condescendente şi de ageiste, sintetizate de un articol recent din The Guardian, unde un individ morocănos susţinea că dacă oamenii de 60 de ani fac sex, el nu vrea să ştie, la fel cum nu vrea să vadă bunici care dansează la petrecerea nepoţilor (Pe bune?? Bunicul meu, la 70 plus, era un dansator desăvârşit şi galant, iar prietenele mele preferau să valseze cu el, decât cu un tânăr frustrat care le călca pe picioare, crezând că această tortură e un soi de preludiu).

Mi se pare firesc ca toţi cei care şi-au crescut copiii şi şi-au cam plătit datoriile pentru societate să danseze sau, de ce nu, să se cupleze frenetic în croaziere spre Bahamas, dar nu mi se pare normal să se comporte ca nişte mizerabili. În pelicula de faţă, ca şi în Something's Gotta Give, o femeie coaptă îi fură bărbatul uneia mai tinere, în timp ce-şi părăseşte partenerul fără niciun fel de scrupul. Nu, nu e cool şi nici mai scuzabil, doar pentru că rareori avem şansa să vedem în filmele americane divorţate de vârstă mijlocie disputate de mai mulţi pretendenţi.

E drept că Meyer a lovit, cu program, un punct sensibil: Hollywoodului îi vine foarte greu să creadă că nu toate doamnele de peste 50 de ani îşi sapă o groapă în pământ unde se ascund până când se re-materializează sub forma unei bunici sfătoase care tricotează cipici la nepoţi. E un dublu standard viciat care se reflectă nu numai în cinema: pare acceptabil ca Hugh Heffner să înghesuie iepuraşi mirosind a lapte (viva Viagra!), însă dacă o femeie îndrăzneşte să aibă libidou după ce şi-a depăşit termenul de expirare impus de societate, e considerată penibilă, prădătoare sau disperată. Însă It's Complicated e simplist în felul în care adaugă, oportunist, o patină de transgresivitate şi de pseudofeminism unor situaţii perfect artificiale. Din nou, ai senzaţia că regizoarea e mai preocupată de designul interior (mamăăă, ce bucătărie!), decât de emoţiile adevărate.

Asta nu înseamnă că, pe moment, filmul nu te seduce parcă împotriva ta. Ajută şi că perechea centrală e formată din doi dintre actorii cei mai lejer şarmanţi din istoria recentă - Meryl Streep şi Alec Baldwin - care transformă toată experienţa în ceva mai jovial şi mai agreabil decât te-ai fi aşteptat de la o pură fantezie revanşardă pentru femeile abandonate, trecute de prima tinereţe, şi de la o poveste previzibilă, pe care ai mai văzut-o în nu ştiu câte variante. Există mult şarm în interpretarea comică, necomplicată, a lui Streep, actriţă-fenomen ce izbuteşte, din nou, să se ridice deasupra unui scenariu care manipulează personajele şi situaţiile pentru un rezultat scontat.

Regia: Nancy Meyers Cu: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus