Revista HBO / ianuarie 2010
Acum câteva zile habar n-aveam de existenţa lui. Astăzi stau şi mă întreb dacă el chiar este ceea ce spune că este. Real sau nu, Dr. NakaMats rămâne, dintre toate personajele văzute în filmele din 2009, cel mai incitant şi mai inventiv pe care l-am cunoscut vreodată.

"Cea mai importantă problemă a omului e cum să-şi prelungească viaţa. Eu cred că nimic nu este imposibil." Aşa începe The Invention of Dr. NakaMats, extraordinarul documentar al danezului Kaspar Astrup Schröder, înainte chiar ca protagonistul să se prezinte în faţa aparatului de filmat. N-au trecut decât 25 de secunde şi deja sunt sedus de personajul care, cu o mutră impasibilă, continuă: "Lumea spune că Dr. NakaMats este cel mai mare inventator din lume. Până în prezent deţin 3357 de invenţii, spre deosebire de Thomas Edison, care are doar 1093." Primul impuls e acela de a opri DVD player-ul şi de a da o căutare de verificare pe Wikipedia. Mă abţin şi-l urmăresc mai departe, uşor amuzat şi teribil de curios. Dr. NakaMats pozează în faţa casei lui şi-şi expune prima invenţie: floppy disk-ul. Însăşi poarta casei imită un floppy disk uriaş. Sunt impresionat, chit că nici dracu' nu mai foloseşte azi, în era stick-urilor de memorie, un astfel de disc.

Odată intrat în atelierul eroului, fac cunoştinţă cu alte două invenţii de care autorul este, în mod vizibil, extrem de mândru: crosa de golf a doctorului NakaMats, dar nu-mi dau seama de ce designul ei este atât de revoluţionar, şi o amărâtă de pompiţă pentru sosul de soia pe care a conceput-o la 14 ani ca să-i înlesnească maică-sii treburile în bucătărie. E o glumă, îmi spun în gând, dar afirmaţia următoare, livrată cu aerul cel mai sigur de pe lume, mă face praf. "Academia Americană de Ştiinţă i-a ales pe cei mai buni oameni de ştiinţă din istorie: Arhimede, Marie Curie, Nikola Tesla, Michael Faraday şi Dr. NakaMats. Patru din ei au murit. Eu sunt singurul în viaţă."

Din acest moment, îmi propun să-l cred pe cuvânt, oricât de suprarealist sau farsor mi-ar părea. Pe cât de contrariant este, personajul mă fascinează şi prefer să nu-i rup vraja cu suspiciunile mele de doi lei. Mă alătur instantaneu grupului său de fani care-l salută, invariabil, accentuându-i ultima silabă din nume: Na-ka-Ma-tsu. Cu toate astea, mă umflă râsul de fiecare dată când îşi expune o nouă idee sau invenţie. Taxiurile-bicicletă cu motor alimentat de apă, nu de gaz. Pantofii de sport care înlătură stresul şi te fac să te simţi că pluteşti. Carneţelul şi pixul subacvatic, pe care dr. NakaMats le foloseşte pentru a-şi consemna invenţiile atunci când stă lipit de fundul piscinei, privându-se de oxigen - "Prea mult oxigen dăunează creierului. Pe de altă parte, lipsa de oxigen face ca sistemul nervos să atingă capacitatea maximă cu 0,5 secunde înainte de momentul morţii. În acest scurt timp mie îmi vine o idee revoluţionară." Love Jet: o soluţie miraculoasă inventată din dorinţa de a-şi salva ţara de la dezechilibrul demografic al ultimilor ani şi destinată, nu întrebaţi cum, îmbunătăţirii relaţiilor sexuale - "Folosind Love Jet, nu mai e nevoie de preludiu. Un cuplu american mi-a trimis o scrisoare de mulţumire spunându-mi că e cea mai bună invenţie după plăcinta de mere." Iar lista e departe de a fi încheiată.

Revenind însă la declaraţia iniţială a doctorului, rămâne de văzut dacă va reuşi să-şi prelungească viaţa. Într-o conversaţie cu un bătrân de 91 de ani, dr. NakaMats se declară tânăr la cei 80 de ani pe care urmează să-i împlinească (într-o antologică scenă la finalul filmului) şi e ferm convins că va trăi până la 144 de ani. Are determinarea necesară pentru a-şi atinge scopul. Timp de 34 de ani a fotografiat şi analizat fiecare fel de mâncare consumat. Ba chiar a luat şi un Premiu Ig Nobel pentru nutriţionism pe faza asta. (Hm, oare chiar există premiul ăsta? Ah, la naiba, doar am zis că-l cred pe cuvânt!) Şi-a examinat sângele după fiecare masă. A comparat compoziţiile chimice, a ales, în consecinţă, cele mai bune 55 de feluri de mâncare şi le-a sublimat într-o soluţie care conţine 55 de elemente.

Îi ţin pumnii să reuşească, deşi o întrebare nu-mi dă pace: dacă cea mai tare invenţie a doctorului NakaMats este însuşi dr. NakaMats? OK, Na-ka-ma-tsu...

Regia: Kaspar Astrup Schröder Cu: Dr. NakaMats

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus