Revista HBO / ianuarie 2010
La premiile Emmy din 2009, postul HBO a umflat, din nou, potul - cu un record de 16 statuete. O performanţă care i-a consolidat poziţia de televiziune ce produce entertainment de cea mai bună calitate. Şi asta nu doar în SUA: în România, e producătorul cel mai activ după CNC, instituţia statului. Da, mă plătesc să scriu textul ăsta. Dar admiraţia mea pentru brand nu e corporatistă, ci e sinceră, credeţi-mă.

După ce sezonul 2007-2008 a adus pentru HBO o serie de ghinioane (greva de 14 săptămâni a scenariştilor) şi de decizii greşite (cum ar fi refuzarea excepţionalului serial Mad Men, achiziţionat mai târziu de ABC), anul 2009 a însemnat o revenire viguroasă la zilele de glorie - Sopranos, Sex and the City, Deadwood, The Wire, atunci când flerul capetelor conducătoare părea infailibil. Mai întâi, a fost curajoasa, devastatoarea şi frisonant de veridica miniserie Generation Kill / Generaţia morţii, scrisă de David Simon, genialul creator al lui The Wire, despre o unitate de puşcaşi marini din Irak. Apoi a fost infuzia de sânge proaspăt pompată de seria a doua a serialului True Blood, care i-a cimentat statutul de fenomen total addictive. Atenţia ne-a fost, din nou, vampirizată.

Entourage s-a întors cu o nouă serie glorioasă despre prostia şi superficialitatea hollywoodiană. Reputaţia iconoclastă şi provocatoare a postului a fost reconfirmată de scheciurile de un prost gust jubilator din Little Britain, USA, cu exact aceiaşi actori care au făcut din versiunea britanică un succes megacult. Noile serii Flight of the Conchords / Doi trubaduri la New York sau Curb Your Enthusiasm au continuat să împingă, cu rezultate hilare, graniţele umorului (capitolul al şaptelea din serialul lui Larry David a însemnat şi o reuniune istorică pentru distribuţia lui Seinfeld). O nouă producţie, The No. 1 Ladies' Detective Agency, în care cântăreaţa Jill Scott interpretează un detectiv particular din Botswana, a avut un pilot de două ore regizat de regretatul Anthony Minghella. Serialul Eastbound & Down / Viaţa şi apucăturile lui Kenny Powers e ultimul proiect al veritabilei mine de aur care este tandemul Will Ferrell şi Adam McKay, comicii din spatele site-ului FunnyOrDie.com. Iar Bored to Death / Plictisit de moarte este un fals noir newyorkez, unde Jason Schwartzman joacă un scriitor (inspirat de Jonathan Ames) care se visează detectiv particular.

Dar poate produsul cel mai hot, care posedă cea mai accentuată "ştampilă" HBO (umor ireverenţios, transgresivitate, dialoguri şi personaje fabuloase) este Hung / Bine dotat, o comedie neagră cu accente sexuale concepută de Dimitry Lipkin şi produsă de Alexander Payne. Programul era menit să paralizeze spectatorii în faţa micilor ecrane: cum, probabil, ştiţi deja foarte bine, Thomas Jane intrepretează un profesor de sport de vârstă mijocie care e lovit de criză şi e forţat să-şi folosească singurul dar dat de Dumnezeu - mărimea unui anume membru. Şi, da, serialul a devenit instant unul dintre favoritele mele, în special pentru faptul că include o galerie demenţială de eroine feminine. Are secvenţe fierbinţi, însă nu e despre sex, ci despre momentul actual, în care oamenii încearcă să se descurce cu ce au; cu alte cuvinte, un serial pentru timpurile de astăzi.

Pe cât de prolific e HBO-ul peste ocean, pe atât de activ este şi în România, unde a continuat bunul obicei, început în 2008, de a finanţa documentare excepţionale. Anul acesta a produs Australia (regia Claudiu Mitcu) şi Lumea văzută de Ion B. (regia Alex Nanau), ambele despre destinele izbăvitoare ale unor homeleşi talentaţi ce sunt împinşi, pe nedrept, la perifieria societăţii. În 2010, planurile canalului sunt şi mai îndrăzneţe. În afară de alte trei documentare: Circul vesel de Claudiu Mitcu (premiera în martie 2010), The Shukar Collective Experiment de Matei Alexandru Mocanu (premiera la TIFF 2010) şi Victoria, între 8 şi 9 de Adrian Voicu (premiera în septembrie) şi de un nou sezon Stand-Up Café, divizia românească îşi propune să se extindă. Cu alte cuvinte, planuri mari şi foarte mari.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus