Între 11 şi 21 februarie 2010, Germania va găzdui evenimentul cinematografic cu una dintre cele mai mari audienţe din lume. La cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, regizorul român Florin Şerban va concura alături de Roman Polanski şi Martin Scorsese în cursa pentru Ursul de Aur.

În urmă cu 50 de ani, la Berlin, regizorul francez Jean-Luc Godard şoca lumea filmului cu À bout de souffle, lungmetraj "acuzat" că ar fi reîmprospătat limbajul cinematografic şi care câştiga, în 1960, Ursul de Argint. La Berlinală sunt proiectate anual aproximativ 400 de filme, în premieră europeană. Este un festival despre care se spune că redă starea cinematografiei internaţionale şi care înregistrează anual, detaşat, numărul cel mai ridicat de participanţi în rândurile publicului.


Patru români în program

Mai mult ca oricând, la ediţia din 2010 a festivalului, România se poate lăuda cu o prezenţă consistentă. Paul Negoescu se întoarce cu scurtmetrajul Derby, iar Adrian Sitaru va prezenta Colivia, un film despre un copil care găseşte pe stradă o vrabie bolnavă şi se luptă să-şi convingă părinţii să accepte pasărea. Cei doi concurează împreună în cadrul secţiunii Berlinale Shorts.

În cadrul festivalului există o secţiune ce stabileşte linia de demarcaţie între filmele destinate publicului larg şi cele avangardiste, de nişă, cu un puternic mesaj artistic sau politic. România nu lipseşte nici acolo. În cadrul secţiunii Forum, Constantin Popescu jr, cunoscut publicului larg pentru episodul din Amintiri din Epoca de Aur, îşi aduce lungmetrajul de debut, intitulat Portretul luptătorului la tinereţe. Filmul are ca subiect viaţa grupărilor de partizani anticomunişti retrase în munţi în jurul anului 1947 şi este gândit ca partea întâi a unei trilogii, denumită Aproape linişte, în care regizorul va aprofunda episodul luptei de rezistenţă anticomunistă. Dar, probabil, cele mai mari aşteptări pe care le au românii la ediţia 2010 a Berlinalei sunt pentru singura peliculă ce concurează pentru Ursul de Aur în cadrul competiţiei oficiale. Filmul pare ambiţios încă de la titlu.


Concurenţă redutabilă

Lungmetrajul Eu când vreau să fluier, fluier este debutul regizorului Florin Şerban, încă necunoscut publicului cinefil. Filmul pare o reţetă bună: are valenţe sociale care să câştige puncte la exotism în faţa juriului, o poveste de iubire şi notabilul aspect că a fost filmat cu deţinuţi reali. Povestea se petrece într-un penitenciar de minori, de unde, cu cinci zile înainte de eliberare, Silviu, un tânăr delincvent, decide să evadeze, răpind o studentă de care s-a îndrăgostit.

Pelicula produsă de Strada Film are însă o concurenţă redutabilă. Shutter Island, ultimul film în regia lui Martin Scorsese, The Ghost Writer - ultimul Polanski, şi Submarino, în regia apreciatului realizator danez Thomas Vinterberg, sunt doar trei dintre cele peste 20 de lungmetraje din competiţia pentru Ursul de Aur şi cel de Argint. Shutter Island este un thriller psihologic cu care Scorsese pare că vrea să câştige noi spectatori. Teddy Daniels (Leonardo di Caprio) este trimis, împreună cu partenerul său Chuck Aule (Mark Ruffalo), pe insula Shutter, pentru a investiga dispariţia misterioasă a uneia dintre deţinutele cu tulburări mentale din închisoarea de acolo. Pe măsură ce intriga se complică, cei doi încep să aibă dubii că pot rezolva cazul şi se tem că nu vor mai părăsi niciodată insula.

În The Ghost Writer, un scriitor din umbră (Ewan MacGregor) este angajat să redacteze memoriile fostului prim-ministru al Marii Britanii - Adam Lang (Pierce Brosnan). Afacerea pare să-i asigure autorului un viitor strălucit, dar lucrurile se complică atunci când secrete nedorite cu privire la trecutul premierului ies la iveală.

În luptă cu Scorsese şi Polanski, în faţa unui juriu prezidat de către reputatul regizor german Werner Herzog, Florin Şerban nu poate decât să aibă emoţii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus