Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Portretul luptătorului la tinereţe

În premieră la Berlinale Forum, 2010 - Portretul luptătorului la tinereţe

februarie 2010
Astăzi după-amiază are loc la Berlin premiera mondială a filmului Portretul luptătorului la tinereţe, aşteptatul debut al scenaristului şi regizorului Constantin Popescu. Proiecţia e sold-out.

Selecţionat în cadrul secţiunii Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Portretul luptătorului la tinereţe spune povestea adevărată a grupului de partizani conduşi de Ion Gavrilă Ogoranu care, până spre finele anilor '50, au luptat în munţii Făgăraş împotriva comuniştilor, în general, şi-a nou înfiinţatei Securităţi, în particular.

"Filmul meu vorbeşte despre un grup de tineri care au decis să se ascundă în munţi şi să aştepte sosirea americanilor pentru ca, împreună, să răstoarne regimul comunist. Despre un grup de bărbaţi care, vreme de aproape 10 ani, au rezistat în munţi, în totală opoziţie cu Puterea, şi-mpotriva cărora au fost trimişi - pentru a-i prinde şi a-i anihila - un număr impresionant şi niciodată egalat de trupe, miliţieni şi membri ai serviciilor secrete." (Constantin Popescu)

Portretul luptătorului la tinereţe reprezintă prima parte a trilogiei "rezistenţei împotriva comunismului" - Constantin Popescu pregăteşte, deja, producţiile despre Elisabeta Rizea şi, respectiv, fraţii Arnăuţoiu. Din distribuţia filmului fac parte, printre alţii, Constantin Diţă, Bogdan Dumitrache, Ion Bechet, Vasile Calofir, Dan Bordeianu, Alexandru Potocean, Radu Iacoban, Şerban Gomoi, Paul Ipate, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Teo Corban, Mimi Brănescu, Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu.

Portretul luptătorului la tinereţe este produs de Filmex Film, cu sprijinul CNC şi cu participarea HBO România. Compania franceză Coach 14 se ocupă de vânzările internaţionale. Filmul va fi distribuit în România în toamna lui 2010.

Toate articolele despre Portretul luptătorului la tinereţe

1 comentariu

• Portretul luptatorului latinerete
    Monitorul de Fagaras, 12.02.2010, 22:18