februarie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Festivalul Internaţional de Film NexT inaugurează, începând cu cea de-a patra ediţie, un parteneriat unic în România: Academia Europeană de Film, cea mai importantă organizaţie a profesioniştilor de film din Europa, a devenit partener oficial al festivalului, care va avea loc în perioada 13-18 aprilie 2010, la Cinema Scala şi Cinemateca Eforie din capitală.

Academia Europeană de Film (European Film Academy - EFA), cea care acordă premiile care îi poartă numele (cunoscute şi ca "Oscarurile europene") va prezenta la Bucureşti, în cadrul Festivalului de Film NexT, un program special alcătuit din cele 13 filme de scurt metraj nominalizate la Premiul EFA în 2009, ca urmare a câştigării Premiului UIP, acordat în cadrul a 13 festivaluri cu puternice competiţii de scurt metraj, desfăşurate in diferite colţuri ale Europei (Gent - Belgia, Cork - Irlanda, Valladolid - Spania, Angers - Franţa, Rotterdam - Olanda, Berlin - Germania, Tampere - Finlanda, Cracovia - Polonia, Grimstad - Norvegia, Edinburgh - Marea Britanie, Vila do Conde - Portugalia, Sarajevo - Bosnia-Herzegovina, Veneţia - Italia, Drama - Grecia).

Printre cele 13 titluri se numără câştigătorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de scurt metraj, polonezul Poste Restante (r. Marcel Lozinski), câştigătorul Premiului UIP şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Cracovia, un documentar emoţionant care spune povestea scrisorilor care nu ajung niciodată la destinatar, unele dintre ele expediate către Dumnezeu; scurt metrajul germano-român, Renovare (r. Paul Negoescu), câştigătorul Premiului UIP la Festivalul de la Vila do Conde; animaţia canadiană Swimming Lesson (r. Caitriona Cantillon), câştigătoare a Premiului UIP la Gent, o neobişnuită relatare a primei lecţii de înot primite de un băieţel de patru ani; sau curajosul câştigător al Premiului Festivalului de la Veneţia, Sinner (r. Meni Philip, Germania, 2009), un scurt metraj şocant, a cărui acţiune este plasată în lumea evreilor ultraortodocşi; sau britanicul Peter in Radioland (r. Johanna Wagner), un documentar personal şi emoţionant, câştigătorul Premiului UIP la Festivalul de la Edinburgh.




Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, România Film, Arhiva Naţională de Filme, Kodak CineLabs România, Abis Studio, Sony, Stage Expert, HBO, Tarom, Ambasada Franţei, Institutul Goethe, Institutul Polonez, Editura Nemira, Rendez-vous.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus