februarie 2010
Copiii uraniului
Vineri, 19 februarie 2010 va avea loc premiera oficială a filmului documentar Copiii uraniului, realizat de Iulian Ghervas şi Adina Popescu, produs de către Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Televiziunii Române.

Filmul, câştigător al premiului pentru "Cea mai bună cercetare într-un film românesc" la ediţia 2009 a Festivalului Internaţional de Film Documentar ASTRA de la Sibiu, spune povestea unei aşezării miniere, Băiţa Plai din judeţul Bihor. Aceasta a fost ridicată în anii '50 după descoperirea de către ruşi a unui bogat zăcământ uranifer. În scurt timp au început exploatarea masivă a minereului. Scopul principal: sprijinirea programului nuclear militar sovietic.

Azi, în aşezarea Băita Plai mai trăiesc în prezent aproximativ 90 de oameni. O comunitate mică şi săracă într-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. Cu toate că, în anul 1998, mina "Avram Iancu" a fost oficial închisă, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare, ca o ironie a sortii uraniul se întoarce acasă, pe furiş, la adăpostul nopţii, sub formă de deşeuri radioactive. Printr-o hotărâre de Guvern, galerii ale fostei mine de uraniu din Băiţa Plai au fost transformate în Depozitul Naţional pentru Deşeuri Radioactive.

Iulian Manuel Ghervas este un tânăr regizor interesat de filmul documentar, dar şi de filmul de ficţiune. A realizat filme de scurt-metraj studenţeşti, filme de prezentare, videoclipuri. A lucrat ca regizor secund şi asistent de regie cu cineaşti şi cu actori importanţi, la coproducţii internaţionale.

Adina Popescu este o cunoscută ziaristă, la revista "Dilema Veche". Articolele ei au câştigat prestigioase premii de jurnalism cum ar fi Premiul agenţiilor ONU pentru mass-media;i Marele Premiu, la secţiunea cultură a concursului "Tânărul jurnalist al anului - 2006" organizat de Freedom House. A scris literatură pentru copii si scenarii de film.

Vizionarea va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român - Studioul Horia Bernea de la Muzeul Ţăranului Român, vineri, 19 februarie 2010, începând cu ora 18, în prezenta realizatorilor şi a producătorului Tudor Giurgiu. Proiecţia va fi urmată de un cocktail în incinta Clubului Ţăranului Român din vecinătatea cinematografului.
Regia: Iulian Ghervas, Adina Popescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus