Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2009
Între 19 şi 21 februarie, la Muzeul Ţăranului Român şi Eurocinema Tinerimea Română va rula o selecţie a filmelor prezentate anul trecut, în 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra Sibiu. Bucureştenii vor putea viziona, printre altele, peliculele câştigătoare ale premiilor pentru cel mai bun documentar românesc şi cea mai bună cercetare, dar nu vor avea parte de filmul care a câştigat trofeul Astra 2009.

Cel mai important festival de filme documentare din România şi-a câştigat, pe parcursul anilor, un renume notabil pe harta evenimentelor de gen. Ajuns anul trecut la ediţia jubiliară, a X-a, Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Sibiu a adus laolaltă 65 de producţii din 35 de ţări, documentare de o diversitate extrem de binevenită, de la filme etnografice la filme experimentale, de la mărturii epice la filme observaţionale.

O incursiune în cultura recentă a Turciei prin prisma filmului documentar a oferit o perspectivă complexă asupra fenomenului prea puţin cunoscut în raport cu complexitatea sa. De asemenea, retrospectiva dedicată realizatorului danez Leonard Helmrich a făcut cunoscut publicului munca absolut impresionantă a unui cineast inovator. Dar, cel mai important, festivalul a adus laolaltă un juriu respectabil, compus din nume sonore ale domeniului, care a recompensat 10 din cele 35 de filme din competiţie. Unele dintre acestea vor rula în retrospectiva adusă la Bucureşti în acest weekend de către Fundaţie, ce a oferit, în cadrul festivalului, premiul pentru cel mai bun film româneasc.


Viaţa unei comunităţi în criză

Probabil unul dintre cele mai interesante documentare din selecţia prezentată la Bucureşti este producţia Bird's Way, 2009, în regia Klarei Trencsenyi şi a lui Vlad Naumescu, câştigătoare a premiului pentru cel mai bun film românesc. Documentar observaţional cu un conţinut filosofic pe măsura celui etnografic, filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii de lipoveni din satul Periprava, situat în Delta Dunării, un spaţiu ce pare marcat de inabilitatea de a se racorda la timpul prezent.

Bătrânii mor şi, odată cu ei, tradiţiile sunt pe cale de dispariţie. Într-o comunitate al cărei mers este ghidat de credinţă, pierderea iminentă a singurului preot din sat echivalează cu un moment de criză. Tânărul ales de săteni să îi succeadă nu îşi poate îndeplini funcţia pentru că nu e însurat. Însă nicio fată din sat nu e dispusă să devină preoteasă. Situaţia aduce o doză de tragicomedie care emoţionează. Privind înspre trecut în căutarea unei explicaţii, sătenii o găsesc în pierderea credinţei. Bird's Way este un documentar care nu trebuie ratat. Va fi proiectat la Muzeul Ţăranului Român sâmbătă, 20 februarie 2010, la ora 17.00, şi duminică, 21 februarie, începând cu ora 16.00, la Eurocinema Tinerimea Română.

Recompensat pentru cea mai bună cercetare într-un film românesc, documentarul Copiii uraniului, realizat de Adina Popescu şi Iulian Ghervas, urmăreşte schimbările suferite de comunitatea din Băiţa Plai în urma închiderii minei Avram Iancu, situată în apropierea localităţii. Zona a intrat într-un proces de ecologizare, însă totul aici pare a se afla într-o iremediabilă ruină. Pericolul este poluarea radioactivă prezentă deopotrivă în aer, în betonul clădirilor şi în pietrele pe care cei mici le folosesc pe post de jucării. Până şi inocenţa unui băieţel care îşi fluieră sieşi pare sinistră, în timp ce copilul se îneacă cu aerul poluat.


Alţi premianţi prezenţi şi unii absenţi

Alte filme de neratat, prezente în program, sunt Glorious Exit (Elveţia, 2008), câştigător al premiului special al juriului pentru cea mai bună naraţiune cinematografică, şi Against Blood Justice, (Franţa, 2008), recompensat la Astra cu premiul pentru cel mai bun film pe o temă est-europeană. Din păcate, organizatorii retrospectivei nu au inclus în program şi filmul câştigător al trofeului Astra - Gandhi's Children, Australia 2008).





Descarcă programul Astra Film Festival 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus