Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film Berlin, 2010

Filmul românesc Eu când vreau să fluier, fluier, premiat la Berlin 2010

februarie 2010
În seara zilei de 20 februarie 2010 a avut loc ceremonia de premiere a Festivalului Internaţional de la Berlin, un nou prilej pentru a reconfirma valoarea filmului românesc pe scena internaţională.

Eu când vreau să fluier, fluier, debutul în lungmetraj al regizorului Florin Şerban, a primit două importante distincţii ale Berlinalei: premiul Alfred Bauer, acordat din anul 1987 în memoria primului director al Festivalului de Film de la Berlin şi care revine unei pelicule ce deschide noi perspective în arta cinematografică, şi Ursul de Argint - Marele premiu al juriului. Eu când vreau să fluier, fluier e prima peliculă românească prezentă în Competiţia Oficială de la Berlin după 17 ani de absenţă.

Florin Şerban a urcat pe scenă alături de actorii George Piştereanu şi Ada Condeescu şi a mulţumit tuturor "tinerilor care scriu poezii mamelor pe care nu le-au cunoscut niciodată" şi care l-au inspirat pentru această nouă reuşită a cinematografului românesc.

Marţi, 16 februarie 2010, în cadrul decernării premiilor secţiunii de scurtmetraje a Berlinalei, Premiul DAAD a revenit regizorului Adrian Sitaru pentru Colivia. Premiul DAAD constă într-o rezidenţă de creaţie pentru o perioadă de trei luni la Berlin.

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin a susţinut participarea la festival a ambelor filme premiate.

Toate articolele despre Festivalul de film Berlin, 2010