februarie 2010
Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic)
Farid Fairuz descântă cultura română în feeria extrasenzorială Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic*), prezentată în premieră la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), sâmbătă 27 şi duminică 28 februarie 2010, de la orele 19:00.

Farid Fairuz este parte consistentă a unui proiect de biografie ficţională în care limita fragilă dintre discursuri personale şi imaginare şi construcţia identităţilor multiple sunt chestionate într-un demers care vorbeşte despre spaţiul public din România.


Farid Fairuz?

Farid Fairuz este născut la Beirut dintr-o mamă libaneză şi un tată evreu. De-a lungul vieţii rămîne marcat de povestea de dragoste tulburătoare dintre părinţii săi, care au trăit clandestin vreme de 10 ani, migrînd mereu între Turcia, Siria, Liban şi Iordania. După dispariţia tragică a acestora în războiul din Beirut, este adoptat de doi beduini care îl cresc cu lapte de cămilă şi îl educă conform credinţelor lor. Fairuz are un comportament diferit de ceilalţi copii de vîrsta lui şi dovedeşte o sensibilitate maladivă. Destinul îi surîde la vîrsta de 11 ani cînd este înfiat de o bogată familie iordaniană care se ocupă cu atenţie de studiile lui. Astfel Farid Fairuz ajunge să studieze muzica popoarelor arabe, dansul oriental, dansul clasic şi contemporan, iar apoi creează spectacole şi dansează vreme de cîţiva ani în Europa şi Statele Unite ale Americii fiind privit ca o curiozitate.

În timpul unui spectacol, o întîmplare ieşită din comun îi schimbă radical existenţa. Această întîmplare, povestită în şoaptă numai celor foarte puţini apropiaţi care îl înconjoară, îi dezvăluie adevăruri tulburătoare şi perspective stranii ce îi indică un drum nou. Încurajat de ceea ce simte din ce în ce mai puternic, Fairuz renunţă la coregrafie devenind medium şi expert vizionar în percepţii extrasenzoriale.

Deşi îşi continuă existenţa în maximă discreţie, zvonurile au făcut însă tabloidele din lumea întreagă să scrie că Fairuz nu are vîrstă, că nu are o identitate precisă, şi că are puterea de a intra în corpul altor persoane, alegînd corpul gazdă în funcţie de intensitatea cu care acestea manifestă disfuncţii ale sistemului limbic.

Predicţiile sale au ajutat personalităţi din lumea întreagă pe care le ghideză în demersurile lor profesionale şi personale. Dalida, Daiana Ross şi Cher au traversat momente de cumpănă în care i-au cerut sfatul. Se spune că celebrul talisman purtat de Eartha Kitt în filmul Catwoman era un cadou oferit acesteia de Fairuz şi că genele false purtate la ultimul concert de Shirley Basssey au fost alese în secret de acesta.

După o vreme petrecută rătăcind din nou prin deşert, paşii îl poartă spre România, unde găseşte că imaginaţia şi spiritul oamenilor sînt foarte bogate, şi unde află un loc foarte prielnic pentru activitatea de medium şi vizionar. Se spune că unul dintre corpurile gazdă pe care le locuieşte de preferinţă, după cel al celebrei dive libaneze al cărei nume îl poartă, este cel al coregrafului Mihai Mihalcea, pe care l-a ajutat să cîştige concursul de director al Centrului Naţional al Dansului ocupîndu-i corpul, şi apărîndu-l de procesiunile malefice cu o amuletă dăruită în deşert de un bătrîn beduin.

Dan Puric, Mariana Nicolesco şi Irina Loghin sînt doar trei dintre personalităţile din România care apelează constant la darurile cu care Fairuz a fost înzestrat. În cercurile academice se vorbeşte că Fairuz este iniţiatorul de drept al proiectului susţinut de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - "Panteonul Naţional al personalităţilor culturale, ştiinţifice şi educaţionale". Cele mai ascuţite minţi din diverse cercuri de intelectuali şi politicieni conlucrează de cîţiva ani cu Fairuz pentru a convinge mediile politice internaţionale că România este singura ţară cu adevărat binecuvîntată.

În 2009, Farid Fairuz s-a lăsat condus de ultimele sale presimţiri şi a revenit aproape de lumea spectacolului. După o procesiune înfăptuită într-un orăşel obscur din Polonia a iniţiat procesiunea Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic) în care se regăsesc o parte din percepţiile sale extrasenzoriale recente. Se spune că această lucrare poartă un mesaj secret, încifrat în mintea coregrafului pe care îl locuieşte deseori, şi este rezultatul unui amalgam haotic de tehnici de magie şi clarviziune. În procesiunea sa, Fairuz a invocat cinci spirite/fiinţe cu care a putut stabili un contact extrasenzorial. Spre nemulţumirea acestora, Fairuz le-a cerut necondiţionat încrederea şi a folosit în exces magie neagră, senzaţii extrasenzoriale contradictorii şi vibraţii greu explicabile, toate acestea fiind impuse printr-o atitudine macho.


Cele cinci spirite invocate

Sybilla - Maria Baroncea
Cu puţin timp înaintea erei noastre, trăia într-o peşteră vestita Sybilla, prezicătoarea lui Apollo, care îşi scria viziunile pe frunze de stejar după ieşirea din transă. O parte dintre acestea au fost colecţionate şi păstrate în ceea ce reprezenta templul lui Jupiter. După una dintre viziuni, prezicătoarea a anunţat că viaţa pe Pămînt va avea 9 perioade a câte 800 de ani. Conform acesteia, omenirea tocmai traversează ultima perioadă. Pe lângă asta, ea a mai prevăzut ascensiunea Împăratului Constantin şi naşterea lui Isus cu 20 de ani înainte, ceea ce i-a îndreptăţit pe mulţi să o considere o precursoare a creştinismului. A murit electrocutată de un cablu electric, nu înainte de a prezice renovarea Teatrului Naţional din Bucureşti.

Mama Shipton - Alexandra Pirici
O altă prezicătoare, care a trăit în Anglia la începutul anilor 1500, denumită mama Shipton, despre care se spune că ar fi fost jumătate umană şi jumătate fiinţă supranaturală, vine să susţină prezicerile altor oracole, adăugând chiar unele noi. Aceasta a anticipat corect moartea lui Henric al VIII-lea, domnia reginei Victoria, marea ciumă sau ororile celor două războaie mondiale. Francis Ford Coppola i-a atribuit un rol principal într-unul din filmele sale. A anticipat şi apocalipsa, când conform viziunilor acesteia jumătate din populaţia planetei va pieri în timpul unui spectacol de "dans contemporan".

Carmen Harra - Carmen Coţofană
Fostă componentă şi fondatoare a grupului Trio Expres, Carmen Harra a plecat din ţară cu mult înainte de 1989, iniţial ca să-şi viziteze sora din Suedia. De acolo a plecat în Statele Unite. Acum are cetăţenie americană şi un cabinet de psihoterapie pe 5th Avenue, în New York. Este prietenă cu vedetele box-office-ului american, de la Brad Pitt la Jeniffer Lopez, are trecere la Hillary Clinton şi pledează cauza românilor la Casa Albă. În România, Harra îşi refuză titlurile de clarvăzătoare, ghicitoare sau chiar vrăjitoare. Spune despre sine că este o vizionară, care "simte" viitorul apropiat al omenirii într-o lumină mai puţin favorabilă.

Vanga Dimitrovna - Mădălina Dan
La zece ani de la moartea sa, faimoasa prezicătoare oarbă Vanga Dimitrova nu a fost încă redată pământului, rămăşiţele pământeşti ale acesteia fiind încă ascunse. Vanga a murit la vârsta de 85 de ani, iar ziua morţii şi-a prezis-o singură, cu mulţi ani înainte de producerea evenimentului. Prezicerile sale continuă să atragă atenţia la fel de mult ca şi cele ale lui Nostradamus. Există o întreagă listă cu preziceri de importanţă crucială pentru istoria lumii făcute de Vanga, ce au pus în încurcătură minţi raţionale şi luminate. Cu o jumătate de an înaintea morţii lui Stalin, femeia a prezis ziua şi condiţiile în care acesta va pieri, fiind arestată şi întemniţată. A fost eliberată din închisoare abia după moartea sângerosului dictator de la Kremlin. Vanga ştia dinainte de invazia trupelor sovietice în Praga revoltată, în 1968, şi de venirea minerilor la Bucureşti în 1990.

Mi-Fei - Iuliana Stoianescu
Născută din părinţi emigranţi chinezi in Queens, New York, Mi-Fei s-a mutat în Colentina, Bucureşti. S-a iniţiat în magia binefăcătoare şi este atrasă de un mix eclectic de hobby-uri. Persoanele cărora li se întîmplă lucruri inexplicabile îşi găsesc întotdeauna coerenţa apelînd la Mi-Fei. Cele părăsite de noroc, persoanele care doresc să întoarcă persoana iubită, persoanele cu boli fără leac (alcoolismul, impotenţa, depresia, frica, stări de ameţeală şi mai ales confuzie permanentă), persoanele care doresc amulete purtătoare de noroc şi apăratoare de rău, sunt sfătuite să apeleze cu toată încrederea la unica Mi-Fei.


*Sistemul limbic?

Sistemul limbic este format din totalitatea structurilor cerebrale situate în regiunea mediană şi profundă a creierului, jucînd un rol major în memorie şi emoţii, precum şi în elaborarea comportamentelor. Sistemul limbic este elementul esenţial care pune în acord cortexul cu formaţiunile cerebrale mai vechi. Acest creier limbic răspunde de afectivitate şi memorie. Formaţiunile lui nervoase nu sînt incluse în cortex. Funcţia sa esenţială este de a menţine adaptarea la mediul social. Empatia, relaţiile interpersonale, convingerile, credinţele, impulsul de atac şi de apărare, sentimentul de securitate sau insecuritate sunt coordonate de sistemul limbic, nu de cortex. De aceea emoţiile nu pot fi coordonate de raţiune, aceasta putându-le cel mult controla pe primele. Sistemul limbic are o anumită autonomie în raport cu creierul. O emoţie aparent intensă provoacă o reacţie a sistemului limbic şi blochează orice reactivitate a zonelor corticale. Sistemul limbic are rol selectiv, fiind un fel de filtru care asigură o selecţie după criteriul plăcerii, motivaţiei, interesului, reuşitei. Informaţiile apreciate ca interesante, trec mai întâi prin el. Sistemul limbic stimulează zonele cortexului la care se referă informaţia pozitivă (în cazul uneia negative, sub raport afectiv, informaţiile nu mai ajung la creier, fiind oprite de sistemul limbic).

S-a probat că omul reacţionează înainte de a vorbi şi de a gândi. De asemenea, informaţia nonverbală apare mult mai înainte de cea verbală, comunicarea nonverbală răspunzând (de cele mai multe ori, înainte de comunicarea verbală) la stimuli. Comunicarea sistem limbic - cortex este unilaterală deci. Sistemul limbic are un rol important şi în constituirea memoriei de lungă durată. Persoana înregistrează astfel caracterul plăcut sau neplăcut al stimulilor, pe viitor neevitând stimulii plăcuţi, dar ocolindu-i pe cei neplăcuţi. Astfel, sistemul limbic stocând toate amintirile, este resposabil de dobândirea experienţei. De asemenea sistemul limbic are şi un rol cognitiv care constă în producerea de imagini şi în utilizarea lor. Astfel sistemul limbic este sediul afectivităţii, memoriei de lungă durată şi al imaginaţiei. Sistemul limbic este impenetrabil la orice logică raţională.


Când?
Sâmbătă 27 şi duminică 28 februarie, orele 19:00

Unde?
Sala Rondă, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) TNB, B-dul Nicolae Bălcescu 2, etaj 4 (acces spre Lăptăria Enache)
tel: + 40 (21) 312 80 09

Preţul unui bilet pentru acest spectacol este de 15 lei (10 lei cu reducere pentru studenţi, elevi, pensionari). Biletele se pot achiziţiona de la sediul CNDB înainte de începerea spectacolului. Rezervări se pot face la adresa [email protected] fiind valabile doar după confirmarea scrisă din partea organizatorilor. Nu se pot face rezervări prin e-mail în ziua reprezentaţiilor.


Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic*)
- feerie extrasenzorială în premieră mondială -
Mind Control Deep Alpha: Farid Fairuz
Consulting sinergetic şi prezicători: Maria Baroncea, Alexandra Pirici, Carmen Coţofană, Mădălina Dan, Iuliana Stoianescu
Metode de vindecare prin deghizare şi tehnici de manipulare: Andrei Dinu
Meloterapie: Miles Davis
Fototerapie: Cătălin Nicolescu
Energii subtile: Centrul Naţional al Dansului & Solitude Project

Eveniment recomandat de Radio Guerilla
Prezentat de Mediafax.ro
Parteneri media: 24 Fun, LiterNet, Veioza arte, Port.ro, HotNews, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, Hip Mag

www.cndb.ro

Regia: Mihai Mihalcea Cu: Maria Baroncea, Alexandra Pirici, Carmen Coţofană, Mădălina Dan, Iuliana Stoianescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus