februarie 2010
Stagiunea concertistică 2010
Orchestrele şi Corurile Radio prezintă vineri, 26 februarie 2010, ora 19:00 un concert inedit: sub titlul Let's Vibe - Symphony Concert For Young People, Orchestra Naţională Radio dirijată de Jin Wang va interpreta lucrări destinate în mod special publicului tânăr, cu ajutorul unor tineri solişti: Alexandru Tomescu (vioară), Alexandru Anastasiu (vibrafon), Lucian Maxim (baterie), Adrian Naidin (violoncel). În program: aranjamente şi muzică de Jin Wang, Alexandru Anastasiu, Lucian Maxim, Adrian Naidin, Cristian Lolea, Benjamin Britten, Ciprian Porumbescu.

Concertul va debuta cu piesa simfonică Young person's guide to the orchestra (Ghid de orchestră pentru tineri) creată de Benjamin Britten în 1946, în care compozitorul familiarizează pe ascultători cu sonoritatea globală a orchestrei şi cu fiecare instrument în parte. În acelaşi spirit se înscrie şi următoarea piesă din program, Variaţiunile "NOKIA" - Young person's guide to the music styles (Ghid de stiluri muzicale pentru tineri), compusă chiar de dirijorul concertului şi cântată în primă audiţie în anul 2008. Solişti: Daniela Caraman (soprană) şi Nicolae Simonov (tenor).

În partea a doua a concertului, publicul va putea audia Dansuri simfonice "Pentru tinerii prieteni români" de Jin Wang, în care autorul a folosit ca material de bază o serie de teme propuse de tinerii artişti Alexandru Anastasiu, Lucian Maxim şi Adrian Naidin, care vor apărea pe scenă în calitate de solişti. Va urma Balada de Ciprian Porumbescu, într-o nouă versiune orchestrală, semnată de compozitorul Cristian Lolea şi interpretată de violonistul Alexandru Tomescu. Ultima piesă din program apelează la un alt gen muzical care a câştigat în ultimele decenii o largă popularitate - muzica de film prelucrată sub formă concertantă. Din partitura filmului românesc Îngerul necesar (2007), autorul ei, Cristian Lolea a rearanjat piesa omonimă pentru vioară şi orchestră, cu ocazia acestui concert şi la invitaţia violonistului Alexandru Tomescu, care o va interpreta.

Dirijorul Jin Wang este astăzi un artist care are la activ peste 600 de concerte susţinute la pupitrul unor orchestre europene cunoscute, ca orchestrele simfonice radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini (Italia), Orchestra Simfonică din Praga (FOK), filarmonicile din Helsinki, Bergen, Stockholm, precum şi la pupitrul orchestrelor naţionale din Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia etc. În anul 2009, Jin Wang a susţinut numeroase concerte în China, cu orchestrele filarmonicilor din Shangai, Guangzou, Orchestra Simfonică din Singapore şi a participat la un turneu cu Orchestra Simfonică din Taipei în Europa (Franţa, Germania, Luxemburg). Concertele sau spectacolele de operă dirijate de Jin Wang au prilejuit întotdeauna comentarii entuziaste ale publicului prezent în număr neobişnuit de mare, ale muzicienilor cu care a colaborat şi ale presei de specialitate. O altă latură a activităţii sale este şi aceea de compozitor - Suitele Impresii din Tibet (două din ele prezentate şi publicului nostru) sau lucrările recente: Variatiunile Nokia,Würzburg Night-watchman, New Year Hymn,Song from the Roof of the World cuceresc publicul european şi nu numai.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus