martie 2010
O expoziţie cu tema Jurnal de modă... moda feminină la 1900, dedicată zilei de 8 Martie, s-a deschis luni, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni.

Organizată de instituţia gazdă şi de Administraţia Prezidenţială, în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară, expoziţia se doreşte a fi o trecere în revistă a evoluţiei modei feminine, cu deosebire a celei de la sfârşitul secolul al XIX-lea şi începutul secolul al XX-lea, perioadă cunoscută sub numele de "la belle époque", când au avut loc transformări spectaculoase în ceea ce priveşte modul de concepere şi prezentare al toaletelor.

Elementul central al expoziţiei îl reprezintă 120 de planşe, reproduceri după crochiuri de modă, realizate de artişti mai mult sau mai puţin celebri ai timpului, toate promovate de reviste de modă publicate la Viena, Berlin, Budapesta şi Paris în perioada 1890-1914. Pornind de la aceste planşe, eleganţa feminină de altădată va fi redată în expoziţie prin recrearea a trei modele de rochii realizate de creatoarea de modă Liza Panait.

De asemenea, în expoziţie vor figura şi veşminte reprezentative pentru moda secolul al XIX-lea şi începutul secolul al XX-lea: copia rochiei doamnei Elena Cuza, reconstituită după mărturia iconografică lăsată de litografia din 1863, semnată Carol Popp de Szathmary, o rochie cu turnură, costum (taior şi fustă), costum de călătorie, bluze din dantelă model "Art-Nouveau", fuste cu trenă, corsaje, pelerine.

Apanaj al eleganţei, accesoriile nu vor lipsi din cadrul expoziţiei: trusa de voiaj a doamnei Elena Cuza, servicii de toaletă, sticluţe de parfum, casete de bijuterii, mănuşi, evantaie, lornion, umbreluţă de soare, carneţel pentru dans, pălărie şi manşon, ghete şi pantofi de damă etc.

Pentru că în acea perioadă femeile erau mai întâi de toate soţii şi mame, în expoziţie va figura şi un trusou pentru nou-născut datat 1902, alături de fotografii de epocă.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 martie - 31 mai 2010.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus