România Liberă / iulie 2004
Prestigiosul Festival internaţional de film de la Pesaro, ajuns la cea de a 40-a ediţie, l-a omagiat pe regizorul de teatru şi film Lucian Pintilie prin editarea unui excelent volum colectiv dedicat operei sale teatrale şi cinematografice.

"Să priveşti în faţă Răul" este un volum de studii despre opera lui Lucian Pintilie (a cărui operă filmică a fost integral proiectată la Pesaro) îngrijit de Silvana Silvestri şi Giovanni Spagnoletti, din al cărui cuprins nu lipsesc contribuţiile pertinente ale unor eminenţi istorici şi critici de film sau de teatru ca S. Silvestri, Marie France Ionesco, Frank Gabarz, M. Mihăilescu, Dominique Nasta, Anton Giulio Mancino, Georges Banu şi Francesca Leonardi (dar şi autorul Reconstituirii, care oferă cititorului propriile interpretări la opera filmică, precum şi mărturia despre scandalul Revizorul, consumat cu mai bine de trei decenii în urmă).

Dacă sensibilitatea receptării operei lui Pintilie din rândurile semnate de Marie France Ionesco se alătură unei analitice viziuni semnate de Dominique Nasta ce nu refuză comparaţii spectaculoase pentru cinematograful estic al anilor '60, nu mai puţin, celelalte eseuri aruncă lumini inedite asupra operei filmice ale unuia dintre cei mai originali autori europeni, martor al apocalipsului balcanic în variile lui faţete surprinse cu complicitatea unor interpreţi unici şi oferite publicului cu credinţa perenităţii unei opere inegalabile în peisajul european al celei de-a şaptea arte.

De aceea, credem că Centrul Naţional al Cinematografiei sau Uniunea Cineaştilor ar putea edita şi în limba română acest volum, în absenţa unei monografii serioase despre unul dintre cei mai mari regizori români. Mai ales în condiţiile în care s-au editat o sumă de monografii despre o sumedenie de cineaşti români, cei importanţi fiind fără eleganţă ocoliţi. Şi nu este doar cazul lui Lucian Pintilie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus