martie 2010
Stagiunea concertistică 2010
Orchestrele şi Corurile Radio îşi invită publicul marţi, 16 martie 2010, ora 19:00, la un recital extraordinar, ce va marca inaugurarea orgii de concert a Sălii Radio, după restaurare. Invitata specială a serii este Jennifer Bate (Marea Britanie), instrumentistă ce se numără printre marii organişti ai lumii.

Programul concertului va cuprinde lucrări de R. Schumann, F. Liszt, C. Franck, A. Guilmant, L. Vierne şi L. Boellmann.

Proiectul destinat restaurării orgii construite în Cehia, în anul 1960 s-a finalizat cu succes, astfel că, de acum înainte, publicul se va putea bucura din nou de sonorităţile acestui instrument ce face parte integrantă din imaginea Sălii Radio. Este cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa, cu 7600 de tuburi. Orga, instalată în incinta sălii de concerte nu a mai cunoscut de jumătate de secol nici o îmbunătăţire sau reparaţie, ajungând ca în ultimii ani să nu mai poată fi folosită la adevărata ei capacitate. Reparaţia a presupus o refacere integrală a instrumentului, operaţiune care a constat în mai multe etape: demontarea şi transportarea componentelor în Cehia la aceeaşi firmă care a construit-o, reparaţia ce a durat câteva luni şi apoi remontarea piesă cu piesă în Sala Radio, urmată de realizarea acordajului, care a durat aproximativ 2 luni. Investiţia va fi valorificată la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional, prin concertele pe care Radio România le oferă spre retransmisie prin Uniunea Europeană de Radio în toate ţările partenere.

Jennifer Bate deţine un repertoriu impresionant în domeniul creaţiilor pentru orgă, de la lucrări ale secolului al XVIII-lea la compozitori moderni. O carieră de excepţie include recitaluri în peste 50 de ţări, ce s-au bucurat de un succes remarcabil şi i-au adus titlul de "Personalitatea Anului", acordat de un Juriu Special în Franţa (1990), fiind al treilea artist din Marea Britanie (după Sir Georg Solti şi Sir Yehudi Menuhin) omagiat cu această distincţie.

Jennifer Bate este considerată pe plan internaţional o autoritate în materie de interpretare a creaţiilor pentru orgă ale lui Olivier Messiaen. Însuşi compozitorul a fost entuziasmat de înregistrarea integralei lucrărilor sale de orgă, realizată de artistă în perioada 1980-1982 (în Catedrala din Beauvais), Jennifer Bate devenind interpreta sa preferată.
Din impresionanta discografie a organistei, menţionăm CD-ul cu transcrierea Concertelor de Vivaldi editat de Unicorn - Kanchana, lucrări de virtuozitate pentru orgă de compozitori francezi reeditat de Regis Records, la aceeaşi editură albumele antologice intitulate De la Stanley la Wesley, cinci CD-uri cu integrala lucrărilor pentru orgă de Felix Mendelssohn, Integrala creaţiei de orgă de Peter Dickinson publicată de Naxos etc. Printre numeroase distincţii dobândite de înregistrările sale se numără şi prestigioasele Diapason d'Or şi Premiul Discului acordat de critica de specialitate din Germania (Preis der Deutschen Schallplattenkritik).

Recent, Jennifer Bate a susţinut recitaluri în Austria, Croaţia, Franţa, Germania, Olanda, Italia, Monaco, Gran Canaria, Spania şi a susţinut cursuri de măiestrie la Universitatea din Cambridge.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus