martie 2010
Institutul Cultural Român din Londra lansează pe 17 martie 2010, programul permanent Cinemateca românească, care va prezenta cele mai importante filme româneşti din toate timpurile, într-o formulă care să reflecte parcursul de la regizori de referinţă precum Lucian Pintilie, Iosif Demian sau Dan Piţa la "noul val" de regizori premiaţi Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Florin Şerban.

Cinemateca reface, astfel, drumul filmului românesc de la succesul recent şi prezenţa pe covorul roşu al marilor festivaluri la anii când regizorii realizau filme extraordinare dincolo de constrângerile sistemului represiv.

Programul se va desfăşura la sediul Institutului din 1 Belgrave Square, cu o proiecţie pe lună în faza pilot, cu posibilitatea de a fi extins la 2-3 proiecţii lunare, în funcţie de răspunsul publicului.

Cinemateca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile culturale de mare audienţă din Londra.

Până în luna iulie 2010, Cinemateca va aduce la Londra următoarele producţii: Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu (2005), Reconstituirea de Lucian Pintilie (1968), Filantropica de Nae Caranfil (2002), O lacrimă de fată de Iosif Demian (1980) şi California Dreamin' de Cristian Nemescu (2006).

Filmul Moartea domnului Lăzărescu, premiat la Cannes în 2005 cu Un Certain Regard şi în 2008 cu BBC Four World Cinema Award la Londra, va fi prezentat de criticul de film Dave Calhoun, de la prestigioasa revistă Time Out, care a afirmat despre film: "Fără împuşcături, despărţiri în lacrimi sau eforturi isterice de resuscitare şi flashback-uri melodramatice, Moartea domnului Lăzărescu vorbeşte despre moarte într-un mod rar întalnit in film - credibil." Dave Calhoun scrie totodată pentru revistele Sydney Morning Herald, Time Out New York şi Time Out Sydney.

Proiecţia filmului Reconstituirea va avea loc pe 15 aprilie 2010 şi va celebra 40 de ani de la premiera din Bucureşti, cu participarea extraordinară a actorilor Vladimir Găitan şi George Mihăiţă.

Toate filmele din program vor fi prezentate de critici de film englezi şi români, care vor coordona totodată discuţii cu regizorii şi actorii invitaţi sau cu publicul, după proiecţii.

Cinemateca Româneasca este un proiect organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România.

Mai multe detalii la http://www.icr-london.co.uk/ro/romanian-cinematheque.php.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus