martie 2010
Festivalul Internaţional de bandoneon şi acordeon, 2010
Festivalul Internaţional de Bandoneon şi Acordeon, eveniment muzical organizat în premieră în România de Orchestrele şi Corurile Radio, se apropie de final. Concertul de închidere al Festivalului va avea loc miercuri, 24 martie 2010, ora 19:00, şi va fi susţinut de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Roberto Salvalaio, care a început să colaboreze cu această orchestră încă din anul 2000. Invitatul special al serii va fi Richard Galliano (bandoneon), care a cucerit deja publicul bucureştean în seara zilei de duminică, 21 martie 2010, împreună cu sextetul său. A fost cu atât mai uşor să-l urmăreşti odată ce te obişnuiai cu mişcările corpului lui Galliano. Ridică umerii şi îi relaxează odată cu notele înalte sau joase, în mişcări descompuse, spasmodice. A cântat cu ochii închişi, cu gâtul ascuns şi buzele închise şi deschise, ca ale unui peşte. Acordeonul lui aduce când a nostalgie, când a iuţeală, când a paşi de pisică pe podele lustruite. Trei viori, un contrabas şi un violoncel i-au ţinut isonul. Au început şi au încheiat fiecare cântec zâmbind. Programul concertului din 24 martie 2010 va cuprinde lucrări de Astor Piazzolla, Aldemaro Romero şi Ernesto Lecuona.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Interpret şi compozitor francez, Richard Galliano este cel care i-a conferit acordeonului statutul de vedetă pe cele mai prestigioase scene ale lumii. La 23 de ani s-a afirmat în viaţa muzicală pariziană ca aranjor, dirijor şi compozitor, colaborând cu vedetele incontestabile ale muzicii franceze: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco. În 1983 se întâlneşte cu Astor Piazzolla, eveniment care îi marchează profund traiectoria muzicală: Galliano se întoarce spre rădăcinile muzicii franceze, revalorizează întregul repertoriu tradiţional de vals musette, java, tangouri şi iniţiază un nou curent muzical denumit "New Musette". Richard Galliano i-a conferit acordeonului statutul de instrument solist concertist, i-a modificat abordarea ritmică, i-a schimbat armoniile şi mai ales a demonstrat că este apt şi pentru jazz. El şi acordeonul său, model Victoria, înregistrează o serie de discuri, face concerte, turnee, iar renumele său face încojurul lumii. De la concerte sau înregistrări în duo cu Enrico Rava (trompetă), Charlie Haden (contrabas), Michel Portal (clarinet), Antonello Salis (acordeon), Eddy Louiss (orgă), la trio-ul format cu Daniel Humair şi Jean-François Jenny-Clarke, la formaţii de cvartet, cvintet etc., la colaborările cu orchestre renumite ca solist concertist, Richard Galliano propune de fiecare dată interpretări deosebite, face muzică de bună calitate, autentică şi plin de viaţă.

După obţinerea premiului întâi la Concursul "Astor Piazzolla" de la Castelfidardo, Roberto Salvalaio a devenit unul dintre muzicienii care promovează în mod susţinut muzica compozitorului argentinian, ca dirijor, interpret şi orchestrator. Din 1998 este dirijor al Orchestrei de Cameră din Veneţia, ansamblu cu care a câştigat premiul Piazzolla şi un premiu special acordat de "Busy Music France" din Paris.

Roberto Salvalaio a dirijat orchestre simfonice ale Filarmonicilor din România, precum şi orchestrele simfonice din Chişinău, Caracas, Catania, Vidin, Orchestra Simfonică Mediteraneană, Orchestra simfonică Rusă, Sinfonica din Veneţia, alte orchestre din Lisabona, Zagreb, Bonn, Budapesta, Oslo, Lugano, Budapesta, New York, Manila, Beijing, Seul, Tokyo, Lyon. În anul 2004 a dirijat la Caracas lucrări de Aldemaro Romero în primă audiţie mondială.

În ianuarie 2000 a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio, cu un concert de prime audiţii româneşti. După un an a fost invitat din nou la pupitrul acestei prestigioase orchestre pentru a dirija primul concert-portret dedicat lui Astor Piazzolla în România. Recunoscut ca un foarte bun cunoscător al limbajului muzical al compozitorului sud-american, Roberto Salvalaio colaborează permanent cu editorul Aldo Pagani la revizuirea lucrărilor inedite ale acestuia. În februarie 2007, din colaborarea sa cu "A. Pagani Edizioni e Curci" şi Orchestra de Cameră Radio împreună cu Corul Radio, a avut loc premiera mondială integrală a oratoriului El Pueblo Joven de Astor Piazzolla, eveniment ce a fost posibil datorită revizuirii şi transcrierii partiturii, realizate după manuscris chiar de el.





0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus