aprilie 2010
Concert Buena Vista Social Club


JESUS 'AGUAJE' RAMOS, MANUEL GALBAN,
BARBARITO TORRES, GUAJIRO MIRABAL

Angel Terry, Carlos Calunga, Idania Valdés, Rolando Luna,
Filiberto Sánchez, Luis Alemany, Raúl Nacianceno.

1998: anul concertului memorabil Buena Vista Social Club de la Carnegie Hall din New York

2010: după 12 ani, Orquesta Buena Vista Social Club sunt din nou în turneu în jurul lumii pentru a împărtăşi magia muzicii din Cuba.

În anii '90, Buena Vista Social Club, împreună cu Ry Cooder şi Wim Wenders au readus la viaţă un repertoriu de stiluri uitate (son, bolero, danzón şi guajiro) care acum sunt faimoase în lumea întreagă. Astăzi, Orquesta Buena Vista Social Club continuă această tradiţie, având în componenţă nume noi, cum ar fi incredibilul vocalist Carlos Calunga, pe lângă veterani ca trompetistul Guajiro Mirabal sau virtuozul lăutei Barbarito Torres. Împreună cu Aguaje Ramos şi Manuel Galbán, aceştia au colaborat la multe dintre apariţiile discografice sau turneele sub titulatura Buena Vista Social Club Presents de-a lungul ultimilor 12 ani.

Componenţa actuală include 13 muzicieni din Havana, care au avut în 2009 un succes imens în Marea Britanie, în turneul de 22 de spectacole cu casa închisă. Colegi de trupă încă de la începuturi cu Eliades Ochoa, Ruben Gonzalez sau Cachaito Lopez, actualii componenţi ai Orquesta Buena Vista Social Club au acompaniat în studio dar şi pe scene din Japonia până în America de Sud şi din Europa şi Statele Unite până în Australia nume deja legendare precum Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo sau Compay Segundo.

Fundaţia Culturală Phoenix rămâne consecventă în a promova în România valorile veritabile şi consacrate ale muzicii cubaneze, într-un context în care o serie de grupuri de muzicieni cubanezi care au concertat recent la Bucureşti şi-au asumat mai mult sau mai puţin explicit însă de cele mai multe ori nejustificat apartenenţa la proiectul Buena Vista Social Club.

În ultimii 5 ani, Fundaţia Culturală Phoenix a promovat în România în repetate rânduri artiştii cubanezi garantaţi de marca Buena Vista Social Club, precum Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Roberto Fonseca, Guajiro Mirabal, Cachaito Lopez sau Manuel Galban. Valoarea incontestabilă a acestor muzicieni legendari este confirmată de-a lungul timpului de numeroase nominalizări sau premii Grammy, precum şi cronici exuberante în publicaţii prestigioase ca Wall Street Journal, The Guardian, New York Times, Le Monde sau El Pais.

După spectacolul cu casă închisă din 2006, Orquesta Buena Vista Social Club revin la Bucureşti, într-unul dintre cele peste 30 de concerte deja confirmate în toată lumea. Concertul va avea loc în data de 24 mai 2010, la Sala Palatului, începând cu orele 20:00.


Biletele s-au pus în vânzare marţi, 23 martie 2010, costă între 100 şi 300 lei şi se găsesc în reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, la Sala Palatului şi magazinul Muzica şi online pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro.


Video:

Orquesta Buena Vista Social Club - Chan Chan live la Royal Albert Hall (Octombrie 2009)






0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus