martie 2010
Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni a organizat miercuri, 17 martie 2010, orele 18.00, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, vernisajul expoziţiei Tonitza - armonii de culoare, în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus", Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Bacău, Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad, Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer-Cumpăna" Muzeul Judeţean Argeş. Expoziţia a prilejuit împlinirea a 70 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician.

Nicolae Tonitza s-a născut la data de 13 aprilie 1886, la Bârlad. Din 1909 călătoreşte în Italia la Milano, Parma, Torino, Genova, Veneţia, Florenţa şi apoi în Franţa, unde rămâne doi ani, lucrând la Paris în atelierul pictorilor Edmond Aman-Jean şi Pierre Laprade.

În cursul anului 1916 expune la Bucureşti 94 de picturi şi desene, împreună cu Ştefan Dimitrescu. După război se stabileşte la Bucureşti, unde participă la expoziţii, ilustrează cărţi, colaborează la diverse publicaţii cu desene şi cronici artistice. În 1924 expune la Bienala de la Veneţia, iar un an mai târziu se retrage din Asociaţia "Arta Română" şi împreună cu Francisc Şirato, Oscar Han şi Ştefan Dimitrescu întemeiază "Grupul celor patru". În anii următori, până în 1934 au loc repetate expoziţii ale Grupului celor patru, în timp ce Tonitza, considerat "cel mai de seamă" pictor român în viaţă, va expune şi în străinătate: Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935).

Între anii 1933 şi 1934 pictează împreună cu Francisc Şirato în Dobrogea, realizând o serie de tablouri şi desene cu peisaje din Balcic. În 1939 se îmbolnăveşte grav şi la 26 februarie 1940 se stinge din viaţă la Bucureşti.

În cadrul expoziţiei de la Muzeul Naţional Cotroceni vor fi prezente 83 de lucrări de pictură şi grafică, având ca tematică: Copilăria - "Portret de copil", "Portret de fetiţă", "Fiul pădurarului", "Profil de fată", "Fată cu basma"; Balcicul şi farmecul Dobrogei- "Cap de tătăroaică", "Poartă din Mangalia", "Casă din Dobrogea" (piesă de tezaur din colecţia Muzeului de Artă Braşov), "Stradă din Balcic", "Zi tristă la Balcic", "Vedere spre mare"; Portretistică: "Portret de tânără", "Călugăriţa", "Steluţa Trembinski", "A. Lerhman"; Lucrări cu tentă orientală: "Japoneza", "Bust de femeie"; Flori: "Vas cu mimoze", "Flori de câmp", "Bujori", "Buchet de maci".

Expoziţia retrospectivă - Nicolae Tonitza - iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni se doreşte a fi un omagiu adus marelui pictor român, şi totodată, un prilej de a confirma perenitatea artei sale.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 martie - 10 mai 2010 şi va putea fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.30 - 17.30.

Sponsor principal: Apa Nova
Partener: Konica Minolta
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti, Radio France Internaţional, Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", Cronica Română, România Liberă, Căminul, Casa Lux, Şapte Seri, Traveller Magazin, Revista Istorie şi Civilizaţie, Onlinegallery.ro, LiterNet.ro