aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Competiţia Festivalului Internaţional de Film NexT arată în 2010 mai puternică decât oricând. Dintre cele 950 de scurt si mediu metraje înscrise pentru selecţie, directorul artistic Andrei Gorzo a ales, după trei luni de vizionări, 26 de titluri "cu personalitate", provenind din 19 ţări de pe cinci continente.

Nici în acest an, din competiţia NexT nu puteau lipsi scurt metrajele multipremiate: fie că este vorba despre Diploma (r. Yaelle Kayam, Israel, 2009), premiat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes; How I Met Your Father (r. Alex Montoya, Spania, 2008), câştigător al trofeului pentru scurt metraj la Sundance sau Derby (România, 2010), scurt metrajul lui Paul Negoescu selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin şi proiectat în premieră în România la NexT.

"Îmi place să cred că selecţia asta provoacă şi stimulează spectatorul" declară Andrei Gorzo, mulţumit de diversitatea filmelor selecţionate. "Sunt unele filme care vor fi mai mult sau mai puţin irezistibile. Sunt unele filme care vor plăcea cam tuturor." continuă criticul de film, oferind ca exemplu scurt metrajul nominalizat la Premiul Goya, The One in Charge (r. Sergio Barrejon, Spania, 2008). Printre cele 26 de titluri se numără, însă, şi filme radicale, provocatoare atât prin subiectele lor, cât şi prin maniera în care sunt realizate, scurt şi mediu metraje dintre cele care au ţinut în fiecare an în corzi publicul NexT. Andrei Gorzo spune că acestea sunt Run.Out. (r. Nadia Migdal, Elveţia, 2009), Français (r. Nawapol Thamrongrattanarit, Thailanda, 2009), Elephant Skin (r. Severin Fiala, Ulrike Putzer, Austria, 2009), With a Little Patience (r. Laszlo Nemes, Ungaria, 2007).

Favoritele lui Andrei Gorzo din 2010 sunt Weaknesses (r. Nicolas Giraud, Franţa, 2009), film pe care i-ar plăcea să îl vadă în palmaresul festivalului. "Filmul prezintă un moment, nici măcar o poveste, o conversaţie dintre doi oameni, urmată de un preludiu şi de o scenă de sex. Totul în 30 de minute. Un film foarte frumos", declară Andrei despre scurt metrajul francez. Un alt film pe care directorul artistic l-ar vedea într-un palmares personal al festivalului este Way Up North (r. Levi A. Taylor, SUA, 2008), despre care declară că "e spectaculos vizual, e regizat într-un stil exhibiţionist, fiecare imagine e o hiperbolă". Filmul maghiar The History of Aviation (r. Balint Kenyeres, Ungaria, 2009), o peliculă "belle époque, plasată undeva la început de secol XX, cu grupuri de oameni eleganţi, cu umbreluţe şi bastoane, adunaţi pentru un picnic pe o plajă, ca în tablourile impresioniste", reprezintă un tip de film foarte rar întâlnit în scurt metraj - un film de epocă în cadre lungi, fluide, în care camera alunecă uşor printre personaje şi elemente din natură - şi, totodată, o altă recomandare a directorului artistic Andrei Gorzo.

Juriul care va stabili câştigătorii celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT este alcătuit din producătorul, scenaristul şi actorul american Jim Stark (printre altele, colaborator apropiat al lui Jim Jarmusch, pe care l-a ajutat să producă pelicule-cult precum Stranger than Paradise, Down by Law sau Coffee and Cigarettes); programmer-ul german Bettina Schwarz (responsabilă cu secţiunea de scurt metraj şi cu programele de training ale Academiei Europene de Film); criticul francez Matthieu Darras (fondator al reţelei europene de tineri entuziaşti ai cinema-ului, NISI MASA, fost selecţioner al secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes şi actualmente director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava); regizorul israelian Elad Keidan (câştigător cu Anthem / Imn al trofeului NexT în 2009, precum şi al multor altor premii importante în lumea întreagă); operatorul şi producătorul român Liviu Mărghidan (directorul de imagine al filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu - California Dreamin', Marilena de la P7, Poveste la Scara C).

În premieră, secvenţe din filmele selecţionate în Competiţia NexT pot fi urmărite la adresa http://www.youtube.com/user/NexTFilmFestival#p/a/u/0/DvKG5P0KFf8, sau pe site-ul oficial al festivalului, www.nextfilmfestival.ro, într-un montaj realizat de Adina Hariuc.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive In Cinema şi Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Abonamentele pentru 10 proiecţii şi Festival Pass-urile se pot achiziţiona deja prin reţeaua TicketFan (magazinele Flanco) sau online pe www.ticketfan.ro. Din 13 aprilie 2010, la casieriile cinematografelor Scala şi Eforie vor fi disponibile bilete individuale. Mai multe despre această ediţie a NexT puteţi găsi pe noul site oficial al festivalului, www.nextfilmfestival.ro.


Competiţia Festivalului Internaţional de Film Next 2010
The Buoy / La Boya / Geamandura, regia Mariano Salvador, Spania, 2009, 12'
Weaknesses / Faiblesses / Slăbiciuni, regia Nicolas Giraud, Franţa, 2009, 27'

To the Dead, to the Dying / A chi è giá morto, a chi sta per morire / Celor morţi, celor pe moarte, regia Fulvio Pepe, Italia, 2008, 20'
Way Up North / În îndepărtatul Nord, regia Levi A. Taylor, SUA, 2008, 24'
Moore Street Masala, regia David O'Sullivan, Irlanda, 2009, 5'
Mr. David / Domnul David, regia Hadrian Marcu, România, 2009, 15'
The Armoire / Şifonierul, regia Jamie Travis, Canada, 2009, 22'
Candy Darling, regia Silvia Defrance, Belgia, 2008, 26'
Missing / Missen / Absent, regia Jochem de Vries, Olanda, 2009, 13'
The History of Aviation / A Repules Tostenete / Istoria aviaţiei, regia Balint Kenyeres, Ungaria, 2009, 15'
Betty B and the The's / Betty B şi trupa ei, regia Felix Stienz, Germania, 2009, 13'

Diploma, regia Yaelle Kayam, Israel, 2009, 20'
Run. Out / Aus. Lauf / Pe final, regia Nadia Migdal, Elveţia, 2009, 36'
Outrageously Disco, regia Nicolae Constantin Tănase, România, 2009, 20'
The Other World / L'Autre monde / În altă lume, regia Romain Delange, Franţa, 2008, 27'
Derby, regia Paul Negoescu, România, 2010, 15'
Français / Farangses, regia Nawapol Thamrograttanarit, Thailanda, 2009, 30'
Glenn Owen Dodds, regia Frazer Bailey, Australia, 2009, 16'
Hanoi - Warsaw / Hanoi - Warszawa / Hanoi - Varşovia, regia Katarzyna Klimkiewicz, Polonia, 2009, 30'
The Last Breath / Ultima suflare, regia David Jackson, UK, 2009, 11'
Elephant Skin / Elefantenhaut / Piele de elefant, regia Severin Fiala, Ulrike Putzer, Austria, 2009, 34'
How I Met Your Father / Como conosci a tu padre / Cum l-am cunoscut pe tatăl tău, regia Alex Montoya, Spania, 2008, 9'
With a Little Patience / Türelem / Cu puţină răbdare, regia Laszlo Nemes, Ungaria, 2007, 13'
Music in the Blood / Muzica în sânge, regia Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16'
1000 Miles from Tashkent / 1000 Meilen von Taschkent / La 1000 mile de Taşkent, regia Katharina Wyss, Germania, 2009, 51'
The One in Charge / El Encargado / Responsabil cu liniştea, regia Sergio Barrejon, Spania, 2008, 8'


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus