aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
O ediţie mai bogată în evenimente şi invitaţi ca niciodată. Asta pregăteşte Festivalul Internaţional de Film NexT în perioada 13-18 aprilie 2010, în locaţiile care vor găzdui cea de-a patra ediţie a celui mai important festival de scurt şi mediumetraj din România: Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive-In Cinema şi Mansarda Cărtureşti.

Filmul-cult regizat de Fatih Akin, Cu capul înainte / Gegen die Wand (r. Fatih Akin, Germania, 2004), deschide NexT marţi, 13 aprilie 2010, începând cu ora 19:00 - într-o proiecţie-eveniment în prezenţa invitatului special al festivalului, compozitorul şi muzicianul german Alexander Hacke.

Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto sunt protagoniştii seminarului "Making of Dansul stelelor" - miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 12:00, la Mansarda Cărtureşti Verona. Regizorul Florin Şerban, recent câştigător al Ursului de Argint la Festivalulul de la Berlin, scenaristul Răzvan Rădulescu, cunoscut publicului român pentru titluri precum Moartea domnului Lăzărescu, Hârtia va fi albastră sau Boogie, sunt numai doi dintre ceilalţi invitaţi de marcă ai Seminariilor NexT, care dau şi în 2010 întâlnire iubitorilor de film în fiecare dimineaţă de festival, la Mansarda Cărtureşti.

Începând de miercuri, 14 aprilie 2010, Cinema Scala va deveni locul unde publicul NexT va putea urmări scurt şi mediumetrajele din competiţia festivalului, reluate în fiecare dimineaţă la Cinemateca Eforie. Cele 26 de filme din competiţia festivalului, selecţionate de directorul artistic Andrei Gorzo, dintre cele 950 de titluri înscrise în preselecţia NexT, vor fi jurizate de responsabilul secţiunii de scurtmetraj a Academiei Europene de Film, Bettina Schwarz, producătorul american Jim Stark, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava şi fondatorul reţelei europene NISI MASA, Matthieu Darras; câştigătorul Trofeului NexT în 2009, regizorul israelian Elad Keidan, şi directorul de imagine şi producătorul român Liviu Mărghidan, cel care semnează imaginea filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, California Dreamin' (nesfârşit), Marilena de la P7 şi Poveste la Scara C. Cei cinci vor trebui să aleagă destinatarii Trofeului NexT (oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak Cinelabs România), al Premiului Cristian Nemescu pentru Cea mai bună regie (Institutul Cultural Român), al Premiului Andrei Toncu pentru Cea mai bună coloană sonoră (Institutul Cultural Român) şi al Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de Abis Studio şi de Cocor Media Channel). Publicul NexT îşi va spune şi în 2010 cuvântul în palmaresul festivalului, preferatul spectatorilor de la Cinema Scala şi Cinemateca Eforie primind Premiul Publicului, în cadrul Galei de închidere de sâmbătă, 17 aprilie 2010. Premiul de Dezvoltare NexT, oferit de Villa Kult, constând într-o bursă de dezvoltare oferită unuia dintre cineaştii prezenţi în competiţia festivalului, face parte şi în acest an din palmaresul festivalului.

Secţiunile off competition binecunoscute deja publicului NexT vin şi în acest an cu multe surprize. Cristian Nemescu & Andrei Toncu, secţiunea dedicată filmelor realizate de cei doi cineaşti, include în acest an o proiecţie-maraton - joi, 15 aprilie, de la ora 21:00, la Băneasa Drive-In Cinema, unde, alături de California Dreamin' (nesfârşit), spectatorii bucureşteni vor putea urmări din propriile autoturisme trei scurtmetraje premiate, realizate de cei doi: Marilena de la P7 (regia Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu); Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu) şi animaţia semnată Matei Branea, Alinuţa - al cărei sound design este realizat de Andrei Toncu. Intrarea la proiecţia NexT de la Băneasa Drive-In Cinema este liberă.

Şi ei au fost NexT Generation - secţiune dedicată la ediţiile precedente ale festivalului scurtmetrajelor realizate de regizori români consacraţi - prezintă în 2010 lungmetrajul britanico-irlandez Helen, realizat de Christine Molloy şi Joe Lawlor, cei doi regizori ai scurtmetrajului Daydream, selecţionat în competiţia Festivalului NexT în 2007. Lungmetrajul de debut al celor doi foşti competitori de la NexT va fi proiectat la Cinemateca Eforie vineri, 16 aprilie 2010, de la ora 20:30.

Tradiţionalele secţiuni Countries in Focus şi Festival Cities includ în 2010 proiecţii dedicate scurtmetrajelor din Marea Britanie şi Polonia, respectiv selecţiilor realizate de prestigioasele festivaluri de la Oberhausen şi Vila do Conde. Calupurile Countries in Focus vor fi proiectate miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 20:30 (Marea Britanie), respectiv joi, 15 aprilie 2010, de la 18:00 (Polonia). Proiecţiile dedicate festivalurilor de la Oberhausen şi Vila do Conde sunt programate la Cinemateca Eforie miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 18:00, respectiv vineri, 16 aprilie 2010, de la aceeaşi oră.

Secţiunea Festival Friends, prezentată de HBO, include în acest an 10 titluri mult-aşteptate de spectatorii bucureşteni, printre care se regăsesc patru filme proiectate în premieră absolută: scurtmetrajul lui Adrian Sitaru, Lord, documentarul de scurtmetraj regizat de Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase, Zmeii / Kings of the Castle, animaţia Vara '99 Mega-Hits, realizată de Liviu Bărbulescu şi Alina Manolache, precum şi mediumetrajul semnat Iulia Rugină, Captivi de Crăciun - prezentat într-o variantă work in progress în faţa publicului NexT. Cele 10 filme vor fi proiectate la Cinema Scala sâmbătă, 17 aprilie 2010, de la ora 15:00, într-o proiecţie de peste trei ore lungime şi vor fi reluate, în două proiecţiie separate, în prima parte a zilei de duminică, 18 aprilie 2010, la Cinemateca Eforie.

O premieră absolută în cadrul programului NexT din 2010 o constituie secţiunea NexT Kids - dedicată celor mai tineri spectatori ai festivalului de scurt şi mediumetraj, care sunt invitaţi sâmbătă, 17 aprilie 2010, începând cu ora 11:00, la Cinema Scala, pentru o proiecţie cu filme pentru părinţi şi copii, urmată de un program de activităţi interactive şi jocuri pregătite special pentru cei mici în foaierul Cinema Scala. Biletele pentru proiecţia NexT Kids au, de asemenea, un preţ special: 5 lei pentru fiecare spectator.

Filmele nominalizate în 2009 la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj vin în acest an la NexT în cadrul programului Short Matters, prezentat de Academia Europeană de Film (European Film Academy - EFA) în două grupaje - miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 21:30, la Cinema Scala şi joi, 15 aprilie, de la aceeaşi oră, de asemenea la Cinema Scala.

În perioada 13-17 aprilie 2010, foaierul Cinema Scala va deveni unul dintre destinaţiile fierbinţi pentru cinefilii bucureşteni: standurile dedicate literaturii de film amenajate de Librăria Anthony Frost, Editura IBU Publishing şi revista Film Menu, care îşi va lansa cel mai nou număr în cadrul NexT; gift shop-ul unde fanii NexT vor putea găsi, pe lângă promoţionalele "tradiţionale" ale festivalului (tricouri, insigne, sacoşe, cataloage), accesorii handmade realizate de 10 artişti care au devenit parteneri ai festivalului şi au realizat diferite obiecte unicat pornind de la logo-ul şi conceptul vizual al festivalului; şi barul amenajat de ceainăria Rendez-Vous care îi va ajuta pe spectatori, invitaţi şi membrii echipei NexT să îşi menţină energia pe toată durata festivalului.

În plus, în 2010, ShortsUP va completa agenda festivalului NexT, organizând o proiecţie specială chiar în deschiderea weekendului. Vineri, 16 aprilie 2010, de la 21.30, la Cinema Scala, ShortsUP este invitat în cadrul NexT cu un program de scurtmetraje numai bune de visat: Maşinăria de vise. Fantezii, filme SF sau comedii negre, filmele ShortsUP vor fi o radiografie atât a viselor frumoase, cât şi a coşmarurilor spectatorilor de la Scala. Noaptea, orice e posibil: o scurtă vizita pe alta planetă, o incursiune în lumea de dincolo sau o discuţie cu Alice chiar în Ţara Minunilor. Filmele sunt urmate de o petrecere în Club Control, de la 23.30. ShortsUP e organizat de Asociaţia Oricum şi Feeder.ro, împreună cu Vodafone România.

Festival Pass-urile (150 lei), abonamentele pentru 10 proiecţii (80 lei), biletele pentru NexT Kids (5 lei) şi biletele pentru ShortsUP (20 lei) au fost puse în vânzare în reţeaua Ticketfan (magazinele Flanco din întreaga ţară) şi pe internet prin ticketfan.ro. Din 13 aprilie 2010, biletele pentru celelalte proiecţii NexT vor putea fi achiziţionate de la casieriile cinematografelor Scala şi Eforie.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive-In Cinema şi Mansarda Cărtureşti din Bucureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus