aprilie 2010
Festivalul Alt.Ctrl. Fest, 2010
În perioada 13-16 aprilie 2010, clubul Control găzduieşte prima ediţie a evenimentului muzical Alt.Ctrl Fest. Miercuri, 14 aprilie 2010, în a doua zi a noului festival, în Control revine trupa britanică Blurt, cu un concert ce va începe după ora 21:00.

Grupul Blurt s-a format în 1979, în localitatea Stroud din comitatul Gloucestershire. Componenţa fluctuantă a trupei a gravitat mereu în jurul personalităţii multivalente şi carismatice a saxofonistului, poetului şi... păpuşarului Ted Milton. Iniţial, din Blurt mai făceau parte Jake Milton, fratele liderului şi fost component al trupei de rock psihedelic Quintessence, la tobe şi Peter Creese la chitară. După trei albume, Creese a părăsit corabia, fiind înlocuit de clăparul Herman Martin, care, la rândul său, a dezertat după un istovitor an de turneu. Cel care i-a luat locul a fost Steve Eagles, care mai făcuse parte din trupele Satans Rats, The Photos şi Bang Bang Machine. La puţin timp după, Jake Milton i-a cedat locul la tobe lui Paul Wigens, după un scurt interimat al lui Nic Murcott. Eagles a fost înlocuit de chitaristul Chris Vine între 1990-1994. Cel mai recent baterist este Dave Aylward, care i-a luat locul lui Bob Leith (2005-2008). Între mai-octombrie 2001, la tobe a mai apărut şi Charles Hayward.

Blurt reuşeşte o combinaţie explozivă de jazz, punk, funk şi new wave ("pogo jazz noir", au etichetat-o ei), deopotrivă experimentală şi dansabilă. Compoziţiile trupei sunt bazate pe fraze repetitive, "minimaliste", de chitară şi / sau saxofon, completate cu beat-uri ritmate de percuţie, peste care Ted Milton îşi strigă, pe mai multe "voci", versurile hipnotizante. De la primul LP, In Berlin, apărut în 1981 la Factory Records, Burt a scos peste 20 de albume. Muzica trupei a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului german Abendland / Nightfall (1999) de Fred Kelemen.

Primul concert Blurt din România, care a avut loc în Control, la sfârşitul lunii mai 2009, a entuziasmat audienţa numeroasă (care i-a surprins, prin media de vârstă destul de scăzută, pe membrii trupei) şi a fost primit foarte favorabil de presa muzicală.

Biletele pentru concertul din Control costă 30 RON şi sunt disponibile în club (Strada Academiei nr. 19, Pasajul Victoria). Alt.Ctrl Fest 2010 continuă cu The Legendary Pink Dots, o altă trupă-cult ce revine în popularul club bucureştean, şi Joe Lally (of Fugazi).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus