aprilie 2010
Muriel Mayette, administratorul general al Comediei Franceze din Paris, este invitată Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez din Bucureşti, împreună cu actorul Jean-Baptiste Malartre, pentru a susţine o lectură intitulată Invitaţie la călătorie în data de sâmbătă 24 aprilie 2010, la Teatrul Bulandra, începând cu ora 19.

O călătorie cu două voci, prin spaţii şi epoci, pe un drum de scrieri, îmbinând proza şi poezia, în compania lui Cendrars, Nerval, Flaubert, la Fontaine, Maupassant, Céline, Saint Exupéry, Baudelaire, Lacarrière, Beckett, Désaugiers, Mallarmé, Heredia, Larbaud şi Eluard. Profesor la Conservatorul Naţional Superieur de Artă Dramatică, Muriel Mayette este atât actriţă cât şi regizor de teatru (ultimul său spectacol fiind Mystère bouffe et fabulages, de Dario Fo).

În 2006 este numită administrator general al Comediei Franceze. Ea este prima femeie ce ocupă acest post în această instituţie tricentenară şi este în prezent a treizeci şi noua persoană în stat în ordine protocolară.

Comedia Franceză

Fondată în 1680, sub regimul lui Louis XIV, se naşte din joncţiunea şi apoi asocierea trupei Hôtel Guénégaud (trupa lui Molière) şi cea a Hôtel de Bourgogne.

Sub loviturile succeselor, a bătăliilor şi reverurilor, înarmată cu tradiţii şi îndrăzneli, purtată de marii săi comedianţi şi ghidată de către administratorii săi, cu pasiunea spectacolului viu şi a riscului scenei, Comedia Franceză a parcurs trei secole tumultoase de existenţă.

Loc al confruntărilor viguroase şi al îndrăznelilor, acest teatru reuneşte o societate de talente şi de cunoştinţe iar istoria sa se înscrie în tripla viaţă a trupei, a repertoriului său şi a sălilor sale (sălile Richelieu, Théâtre du Vieux-Colombier şi Studio Théâtre).

Invitation au voyage / Invitaţie la călătorie
Durata: 60 min
Cu: Muriel Mayette - Administrator General al Comediei Franceze, Jean-Baptiste Malartre.