aprilie 2010
Binecunoscuţii actori George Mihăiţă şi Vladimir Găitan vin la Institutul Cultural Român din Londra pentru proiecţia aniversară a filmului Reconstituirea de Lucian Pintilie, în cadrul programului lunar Cinemateca Românească. Evenimentul are loc pe 15 aprilie 2010 şi celebrează 40 de ani de la premiera filmului în Bucureşti, când, după câteva proiecţii, a fost interzis de cenzura comunistă. Filmul a fost redifuzat de-abia în 1990.

Reconstituirea este povestea unor tineri care, într-o seară, după un pahar în plus într-un bar, îl atacă pe proprietar şi sparg o fereastră. Câteva zile mai târziu, un poliţist, un judecător şi o echipă de filmare îi iau pe sus pe făptaşii Ripu (Vladimir Găitan) şi Vuică (George Mihăiţă): în locul pedepsei cu închisoarea, studenţii trebuie să joace într-un documentar despre alcoolism, finanţat de stat. Experienţele din timpul filmărilor le schimbă percepţia asupra vieţii şi societăţii în care trăiesc.

Realizat în alb/negru, filmul a beneficiat de interpretările de excepţie ale actorilor: Vladimir Găitan, George Mihăiţă, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ştefan Moisescu - extrem de valoroase în cariera lor cinematografică.

Regizorul Corneliu Porumboiu afirmă: "În opinia mea, Reconstituirea este cel mai reuşit film din istoria cinematografiei româneşti. A avut un impact major asupra generaţiei mele".

Totodată, criticul Mircea Dumitrescu apreciază că: "Reconstituirea este primul film, care în ton ironic, maliţios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral şi spiritual, în labirintul băşcăliei, varianta specific românească şi degradată a spiritului balcanic. (...) Lucian Pintilie propune o incursiune în subconştientul românesc colectiv, pe care o realizează cu un simţ special al concretului, al notaţiei minuţioase, al personajelor, al confruntărilor afective, comportamentale, de mentalitate."

Reconstituirea este al doilea film din programul Cinemateca Românească, care prezintă la ICR Londra cele mai bune filme româneşti din toate timpurile. Până în luna iulie 2010, programul cuprinde: Filantropica de Nae Caranfil (2002), O lacrimă de fată de Iosif Demian (1980) şi California Dreamin' de Cristian Nemescu (2006). Filmele vor fi prezentate de critici de film englezi şi români, care vor coordona totodată discuţii cu regizorii şi actorii invitaţi sau cu publicul, după proiecţii.

Cinemateca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra. Proiectul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

Mai multe detalii la http://www.icr-london.co.uk/ro/reconstituirea.php.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus