aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
La cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT, ziua de vineri aduce un program extrem de divers, care cuprinde proiecţii din competiţia festivalului, scurtemetraje realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, două seminarii cu invitaţi importanţi, o proiecţie specială a filmelor realizate la precedentele ediţii ale workshopului de scenaristică European Short Pitch, un eveniment ShortsUP şi multe alte surprize. Premiera absolută a acestei zile vine însă din secţiunea Şi ei au fost NexT Generation.

Cea mai importantă proiecţie a zilei de vineri, 16 aprilie 2010, este programată la Cinema Scala, începând cu ora 20:30: premiera românească a filmului britanico-irlandez Helen (r. Christine Molloy şi Joe Lawlor, 2008) marchează reinventarea secţiunii Şi ei au fost NexT Generation. Câştigător al trofeului importantului festival de film de la Angers, primul lungmetraj realizat de cei doi regizori selecţionaţi în competiţia NexT 2007 cu scurtmetrajul Daydream spune o poveste plină de suspans şi mister, care porneşte de la dispariţia tinerei Joy. Aleasă de poliţie pentru a juca în reconstituirea circumstanţelor dispariţiei lui Joy, Helen ajunge să se insinueze în toate capitolele vieţii acesteia, începând o transformare psihologică cu consecinţe şocante. Dedicată până acum scurtmetrajelor realizate de regizori români consacraţi, secţiunea Şi ei au fost NexT Generation devine, începând cu această ediţie a festivalului, o rampă de lansare pentru lungmetrajele de debut ale foştilor concurenţi din competiţia NexT. Un montaj dedicat în mod special proiecţiei-eveniment din cadrul secţiunii Şi ei au fost NexT Generation poate fi urmărit la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=jmyW-B0oLyM. Clipul este realizat de Luiza Pârvu, iar spectatorii NexT îi vor putea urmări pe cei doi regizori vorbind despre filmul lor, special pentru publicul român.

Ziua începe la Cinema Scala de la ora 14:00, cu primul program de scurtmetraje din secţiunea dedicată filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu. Astfel, publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată sau să revadă extrem de apreciatele Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu, 2006), Poveste la Scara C (regia Cristian Nemescu, sunet Andrei Toncu, 2002), Mihai şi Cristina (regia Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu, 2001) sau Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu, 2006).

Competiţia NexT continuă vineri la Cinema Scala cu încă două programe de neratat. În calupul de la ora 16:30, spectatorii NexT vor putea să urmărească, printre altele, scurtmetrajul-şoc Ultima suflare / The Last Breath (r. David Jackson, Marea Britanie, 2009), povestea cu final neaşteptat a unei familii plecate într-o excursie de scufundări; filmul polonez Hanoi-Varşovia / Hanoi-Warszawa (r. Katarzyna Klimkiewicz, 2009), un scurtmetraj despre călătoria presărată cu obstacole a unei emigrante ilegale din Vietnam către întâlnirea cu iubitul ei din Varşovia sau filmul plin de umor despre aventurile vieţii în cuplu regizat de Alex Montoya, Cum l-am cunoscut pe tatăl tău / Como conoci a tu padre (Spania, 2008). De la ora 19:00, în competiţia NexT intră ultimul dintre cele patru scurtmetraje româneşti selecţionate de directorul artistic Andrei Gorzo, Muzica în sânge (r. Alexandru Mavrodineanu, 2010), filmul care a avut premiera mondială în competiţia celui mai important festival de scurt metraj din lume, la Clermont-Ferrand. Alături de acesta, din programul ultimului program al competiţiei NexT 2010 fac parte filmul spaniol Responsabil cu liniştea / El Encargado (r. Sergio Barrejon, 2008), o poveste în alb negru care evocă o situaţie pe care spectatorii NexT o vor regăsi, cu siguranţă, printre amintirile din şcoala generală sau mediumetrajul La 1000 de mile de Taşkent / 1000 Meilen von Taschkent (r. Katharina Wyss, Germania, 2009), cel mai lung film din competiţia NexT din 2010 (51 de minute), povestea şocului suferit de un cuplu alcătuit dintr-o uzbecă şi un ucrainean la mutarea în Berlin.

Seminariile NexT de vineri programează la Mansarda Cărtureşti trei întâlniri de neratat: Seminarul de critică de film (Mez)aventurile unui autor de cărţi de film, susţinut de reputatul jurnalist de film britanic Ronald Bergan începând cu ora 10:30; Seminarul de scurtmetraj al lui Clifford Thurlow, autorul volumului Totul despre scurtmetraj, programat pentru ora 12:30, şi prezentarea Media Desk România - Media Program - Training & Networks in Europe, susţinută de Valentina Miu, reprezentat Media Desk în România, care va prezenta mai multe detalii despre funcţionarea sistemului de training în domeniul filmului la nivel european începând cu ora 13:30.

La Cinemateca Eforie, după reluările celor două programe de competiţie prezentate joi la Cinema Scala, publicul NexT are întâlnire de la ora 18:00 cu un nou calup de scurtmetraje din secţiunea Festival Cities, de data aceasta o selecţie Best of a filmelor prezentate în cadrul prestigiosului festival de scurt metraj de la Vila do Conde.

Clifford Thurlow va fi prezent la ora 16:00 în foaierul Cinema Scala, la standul Librăriei Engleze Anthony Frost, acolo unde va fi lansat, în prezenţa acestuia, volumul adresat celor care vor să afle mai multe despre felul în care iau naştere filmele scurte Totul despre scurtmetraj, tradus în româneşte de criticul de film Mihai Fulger şi publicat la editura IBU Publishing.

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti găzduieşte, începând cu ora 21:00, proiecţia filmelor realizate în anii trecuţi în urma programului de dezvoltare de proiect European Short Pitch, organizat de reţeaua de asociaţii de film europene NISI MASA. Proiecţia face parte din programul actualei ediţii European Short Pitch, care pune faţă în faţă scenarişti şi regizori din toată Europa cu producători de pe continent, în încercarea de a facilita întâlnirea dintre realizatori şi cei care îi pot ajuta să îşi producă filmele. Una dintre sesiunile European Short Pitch este organizată în 2010 la Bucureşti, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, cu sprijinul Asociaţiei Culturale Control N şi al Societăţii Culturale NexT.

ShortsUP vine la NexT vineri, 16 aprilie, la ora 21:30, cu Maşinăria de Vise, un program de 2 ore de scurtmetraje dedicate viselor de toate felurile, din care nu lipsesc prima ecranizare după Alice in Wonderland, un film de 9 minute produs în 1903 care le va aduce cu siguranţă zâmbetul pe buze spectatorilor de la Cinema Scala, sau câştigătorul Premiului Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj în 1994, Franz Kafka's It's a Wonderful Life (r. Peter Capaldi, Marea Britanie, 1993). Proiecţia ShortUP este urmată de o petrecere cu şi despre vise, începând cu ora 23:30, în Club Control.

Zece artişti handmade şi-au pus în vânzare accesoriile unicat realizate pornind de la designul NexT la gift shop-urile festivalului, amenajate în foaierele cinematografelor Scala şi Eforie, unde fanii festivalului pot, de asemenea, să găsească toate materialele promoţionale ale acestei ediţii a celui mai important festival de scurt şi mediu metraj din România.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive-In Cinema şi Mansarda Cărtureşti din Bucureşti. Biletele se găsesc la casieriile Cinema Scala şi Cinemateca Eforie.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Bilete prin: ticketfan.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus