aprilie 2010
Pentru al doilea an consecutiv, Fundaţia Culturală Charta şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher, cu sprijinul SC Niro Investment SA vă propun o provocare cu totul specială, secţiunea Romano Cinema and Culture, destinată în exclusivitate filmelor despre cultura şi cinematografia comunităţii rome şi care va fi prezentată la Cinema Scala şi la Sala Elvira Popescu în zilele de zilele de 23, 24 şi 25 aprilie 2010.

Convins că dialogul intercultural reprezintă una dintre coordonatele sine qua non ale unei societăţi moderne şi că, de asemenea, produsele culturale ale comunităţii Roma fac parte integrantă din moştenirea culturală mondială, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti vă propune în cadrul acestei secţiuni un miniportret Tony Gatlif, regizor, scenarist, compozitor, actor şi producător de film de naţionalitate franceză şi, totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti de etnie romă din lume: Libertate/Korkoro/Liberté (2009), difuzat în premieră absolută în România, Swing (2002) şi Gadjo Dilo (1997).

În Korkoro (laureat cu Grand Prix Des Ameriques, menţiunea specială a Juriului Ecumenic şi Premiul publicului la Festivalul de Film de la Montreal, 2009), Marie-Josée Croze e domnişoara Lundi, o profesoară de limba franceză, care încearcă, la început fără succes, să îi înveţe să citească pe membrii recalcitranţi ai unui trib ţigănesc. Viaţa tribului vesel, analfabet şi nomadic este transpusă de Gatlif în detaliu minuţios afectuos. Bucată cu bucată, de la oală la tigaie, de la arcuş la coş, Gatlif duce Korkoro către un oribil şi mult prea familiar punct culminat... Săptămâna trecută, filmului a fost lansat în cinermatografele din Franţa, fiind foarte bine primit de public şi de critică. Swing, film făcut de Tony Gatlif în 2002, spune povestea lui Max, un puşti care-şi petrece vacanţa la bunica sa în Franţa, unde devine fascinat de măiestria de chitarist a unui ţigan şi unde se împrieteneşte cu Swing, o ţigăncuşă băieţoasă, care îl introduce în universul naturii şi-al muzicii. În fine, Gadjo Dilo, cu un foarte tânăr Romain Duris şi cu veşnic exuberanta Rona Hartner (prezentă, de altfel, la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti 2010) în rolurile principale, nu mai are nevoie de nicio prezentare, "tratament" de care numai un film devenit cult instant se poate bucura.

Pe lângă întâlnirea cu filmele lui Tony Gatlif, B-EST IFF şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher vă propune şi un lungmetraj de debut, Happy New Life/ Boldog új élet, despre viaţa unui tânăr abandonat pe când era copil şi care, pentru a deveni un bărbat cu adevărat independent, vrea să afle cât mai multe informaţii despre familia sa... Bogdán Árpád, regizorul filmului, s-a născut în 1976 şi, până la 24 de ani, a trăit prin orfelinate. Prin urmare, deşi nu e un film biografic, Happy New Life se bazează pe elemente din viaţa proprie.

Eveniment realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Eveniment susţinut de Niro Investment Group, Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher şi Centrul Cultural Ungar.

Parteneri media principali: TVR1, B1TV, 24 FUN, HBO Romania, Radio Guerrilla, Radio Bucureşti, www.cinemagia.ro, www.liternet.ro, www.cinefan.ro, www.hboclub.ro, www.esquire.ro, www.port.ro.

Pentru mai multe informaţii, puteţi consulta website-ul www.b-est.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus